SAD na udaru zbog pada cijena nafte

Dodajte komentar

Više hiljada donedavno dobro plaćenih radnika ostalo je bez posla u SAD, nakon pada cijena nafte za 50 odsto tokom ove godine, piše američki dnevnik „NJujork tajms“.

Prema pisanju dnevnika, vjerovalo se da, trenutno, jeftinije gorivo predstavlja podstrek za američku ekonomiju, pošto potrošači plaćaju manje za benzin, a više troše na kupovinu i druge usluge, ali budućnost američkog energetskog sektora ne izgleda sjajno jer pad cijena energenata utiče na države poput Aljaske, Luizijane, Oklahome i Teksasa.

List navodi da oko 90 odsto državnog budžeta Aljaske čine prihodi od nafte i zbog pada cijene vlasti planiraju mjere štednje od 50 odsto sredstava namijenjenih za mostove i puteve.

Bonitetna agencija „Mudi“ smanjila je kreditna predviđanja za Aljasku sa „stabilnih“ na „negativno“.

U američkoj državi Luizijani budžet za narednu godinu biće manji za 1,4 milijarde dolara i 162 državna službenika su već otpuštena, a za januar su planirana nova ukidanja radnih mjesta. Ugovori i razni projekti u državnim agencijama su smanjeni ili „zamrznuti“.

Jedan od glavnih ekonomskih analitičara iz Luizijane Greg Alberht ističe da smanjenje cijene nafte od dolara po barelu na godišnjem nivou Luizijanu košta 12 miliona dolara.

U Teksasu se, takođe, osjećaju posljedice pada cijena nafte jer je, prema podacima Federalnog biroa za radničku statistiku, samo tokom oktobra i novembra u naftnom i gasnom energetskom sektoru otpušteno 2.300 ljudi.

Teksas je, zbog pada cijena nafte, u proteklih pola godine ostao bez potencijalnog prihoda od 83 miliona dolara dnevno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *