Najviše se falsifikuje novčanica od 20 eura

Dodajte komentar

Od januara do kraja novembra ove godine otkriveno je, odnosno obrađeno 736 komada falsifikata novčanica i kovanica eura, što je blizu 13 odsto više nego prethodne godine u istom periodu. Najviše ovih falsifikata dolazi iz oblasti Campania iz susjedne Italije saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

Falsifikati koji su urađeni u Crnoj Gori su sporadični i uglavnom loše izrade.

– Do 30. novembra ove godine nacionalni centri Trezora Centralne banke obradili su 736 komada falsifikata novčanica i kovanica eura. Najviše falsifikata je bilo od 20 i dva eurasaopštili su iz CBCG. Među otkrivenim falsifikatima su i četiri novčanice od 500 eura , 51 od 200 i 71 od 100 eura.

– Otkrivena su četiri komada apoena od 500 eura, 51 komad od 200 eura; 71 komad od 100 eura, 93 apoena od 50 eura, 150 komada od 20 eura, 10 od 10 eura i 79 komada novčanica od 5 eura kazali su Pobjedi iz CBCG.

Falsifikata nijesu pošteđene ni kovanice

– Nacionalni centri Trezora Centralne banke Crne Gore obradili su i 148 komada apoena od dva eura, 53 od jedenog eura i 77 apoena od 50 centi kazali su iz Centralne banke. Broj obrađenih falsifikata u odnosu na isti period prošle godine, saopštili iz CBCG, bilježi porast od 12,7 odsto.

– Ovo povećanje ne odnosi na povećan broj falsifikata koji su se pojavili u kanalima platnog prometa, već je to procenat povećanja obrađenog broja komada sumnjivog novca objasnili su ioz Centralne banke.

Na pitanje odakle dolaze falsifikati, iz Centralne banke su kazali da je najviše iz susjedne Italije.

– Kada su u pitanju falsifikati eura otkriveni na teritioriji Crne Gore i obrađeni u nacionalnim centrima Centralne banke Crne Gore, možemo reći da se u prethodnoj godini najčešće pojavljuju falsifikati tkz. „Napoli class“ koji dolaze iz oblasti Campania iz susjedne Italije navode iz CBCG. Domaći falsifikatori, sudeći po podacima Centralne banke, nijesu tako uspješni kao Italijani.

– Do sada je zabilježeno samo par sporadičnih slučajeva i to loše izrade falsifikata na teritoriji Crne Gore pokazuju podaci CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *