Times ličnost godine: Angela Merkel

Dodajte komentar

Britanski list Times proglasio je njemačku kancelarku Angelu Merkel za ličnost 2014. godine, zbog centralne uloge koju ima u očuvanju evropske stabilnosti.

List Times navodi da je Angeli Merkel ovo priznanje dodijeljeno prije svega zbog toga što je preuzela kontrolu nad napetim pregovorima Zapada sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon aneksije Krima, prenosi Tanjug.

“Merkelova se pokazala kao neophodan posrednik u godini u kojoj su odnosi Istoka i Zapada stavljeni na probu ‘do tačke pucanja’ u najopasnijoj geopolitičkoj krizi od hladnog rata”, ističe se u tekstu pod naslovom “Žena koja nam je potrebna u svijetu punom opasnih muškaraca”.

Times objašnjava da Merkelovu ličnošću godine čini, takođe, njeno odbijanje da je požuruju, kao i osjećaj za ono što je važno u opasnom svijetu.

U proteklih 12 mjeseci, sve netaktičnije posleratne institucije uključujući NATO, EU i Savjet bezbjednosti UN nisu uspjele da se prilagode eskalirajućim krizama, a političari nisu uspjeli da se suprotstave prijetnji otpadničkih država i harajućih vojski, ocjenjuje se u analizi.

“Samo se jedan lider izdvojio: njemačka kancelarka Angela Merkel”, ističe londonski list i zaključuje da je Merkelova jedna od najuticajnijih žena u svijetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *