Orban nastavlja sa kontroverznim uštedama

Dodajte komentar

Iduća godina donijeće brojne komplikacije mađarskoj vladi, kako kod kuće, tako i u inostranstvu, prognozira američki centar za strateška predviđanja Stratfor.

Budimpešta pokušava da smanji fiskalni deficit, a da bi u tome uspjela, nastavlja da primjenjuje posebne poreze u određenim sektorima privrede, uključujući supermarkete i proizvođjače cigareta, uz rezanje državne potrošnje.

Poslednja dva mjeseca 2014. bila su posebno teška za mađarsku vladu, budući da su brojne grupe i sindikati izašli na ulice i organizovali proteste protiv odluka vlade. Krajem oktobra, protest oko 100.000 ljudi u Budimpešti primorao je vladu da odustane od planiranog poreza na upotrebu interneta.

Uprkos velikom protvljenju, mađarski parlament je odobrio većinu kontroverznih mjera sredinom decembra iz jednostavnog razloga: Budimpešta mora da poveća prihode da bi držala javni deficit pod kontrolom.

Iako je deficit još uvek ispod tri odsto bruto domaćeg prozivoda, koliko propisuje EU, on je u 2014. porastao na 2,9 sa 2,4 odsto iz 2013.

Mađarska u 2015. očekuje privredni rast od 2,5 odsto, u odnosu na ovogodišnjih 3,3 odsto, a brojni ekonomisti vjeruju da će rast biti još niži.

Na inostranom frontu, odnosi Mađarske sa SAD se hlade u svijetlu političkih i ekonomskih veza Budimpešte sa Moskvom. Mađarska se u isto vrijeme sve više distancira od EU, a budući da ne može da dozvoli ozbiljnije ugrožavanje odnosa sa zapadnim partnerima, njen najveći izazov u 2015. biće usklađivanje domaće i inostrane politike bez većeg udaljavanja od partnera, ocjenjuje Stratof.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *