Juan stiže u Srbiju

Dodajte komentar

Narodna banka Srbije uvrstiće od 12. januara 2015. godine na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu i kineski juan.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na sjednici u četvrtak donio Odluku o dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, čime se na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu uvodi kineski juan.

Pri donošenju ove odluke Narodna banka Srbije se rukovodila sve većim učešćem trgovanja sa Kinom u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmjeni Srbije, kao i značajnim stepenom ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Takođe, u obzir je uzet i proces aktuelne internacionalizacije juana, odnosno činjenica da juan dobija sve važniju ulogu u međunarodnim ekonomskim odnosima i finansijskim tokovima, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Kineski juan će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni mjenjači mogu da kupuju i prodaju.

Kineska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom „kineski juan renminbi“ sa slovnom oznakom CNY i numeričkom oznakom 156.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *