Facebooku prijeti visoka kazna zbog kršenja privatnosti

Facebook je u problemima jer je suočen s ozbiljnom tužbom za povredu privatnosti korisnika. Ako izgube spor, biće primorani da plate po 10.000 dolara za svako kršenje privatnosti korisnika unazad godinu dana.
Sudija okružnog suda u Kaliforniji donijela je u srijedu odluku da je tužba protiv Facebooka valjana i da proces može ići na sud. Prema toj tužbi, koja je podnesena još 2013. godine, Facebook je skenirao sadržaj privatnih poruka korisnika za potrebe oglašavanja te time prekršio akt o privatnosti u elektronskim komunikacijama te zakone o privatnosti i nelojalnoj konkurenciji savezne države Kalifornije, prenosi news.com.au.

Kad bi god korisnici Facebooka u privatnim porukama slali linkove na druge stranice, Facebook bi slijedio te linkove i tražio informacije o korisniku da bi napravio profil online aktivnosti tog korisnika, stoji u optužnici.

Isto tako, Facebook bi taj link u privatnoj poruci tretirao kao da je korisnik kliknuo na “like” opciju te stranice, koja je integrisana u ionako već većinu web stranica na internetu.

Iz Facebooka su pokušali odbaciti te optužbe, tvrdeći da su upadi bili zakoniti, jer nisu ispadali iz standardnog okvira poslovanja Facebooka.

Sudija Phyllis Hamilton takvo objašnjenje nije prihvatila te ukorila tu socijalnu mrežu zbog njihove sugestije da “bilo kakva aktivnost koja nosi zaradu toj kompaniji treba biti shvaćena kao uobičajeno poslovanje”.

Facebook je s takvom praksom već prestajao u 2012. godini, ali tvrde da još uvijek analiziraju privatne poruke korisnika radi zaštite od virusa i spam sadržaja.

Check Also

Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari pod znakom pitanja

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.