Guverner CBCG Milojica Dakić: Dogodine očekujemo značajniji pad kamata

Dodajte komentar

U narednoj godini očekujemo pad kamatnih stopa, između ostalog i zbog izvesnog ulaska novih banaka. U tom slučaju Centralna banka se neće miješati, ali ukoliko bi kamate krenule da rastu onda bismo mjerama iz svoje nadležnosti spriječili pojavu ekstremno visokih kamatnih stopa kazao je u intervjuu za Pobjedu guverner Milojica Dakić.

– Postoje tendencije u kretanju kamatnih stopa na novoodobrene kredite u oktobru i novembru, koje ukazuju da je moguće očekivati pad kamata. Naime, u oktobru 2014. došlo je do značajnog smanjenja prosječne ponderisane aktivne efektivne kamatne stope na novoodobrene kredite, i to sa 10,7 na 9,7 odsto, odnosno za 1,06 procentni poen. Takođe, prosječna ponderisana aktivna efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite na kraju novembra je značajno niža u odnosu na septembar. Ulaskom novih banaka u sistem, što je izvjesno u 2015. godini, trend smanjenja kamata mogao bi još više doći do izražaja kazao je Dakić.

CBCG će, najavio je, u narednom periodu pratiti kretanje kamatnih stopa na mjesečnom nivou uz analiziranje svih parametara koji utiču na kamatne stope. Ukoliko bi došlo do ponovnog rasta kamatnih stopa, CBCG je spremna da mjerama iz svoje nadležnosti spriječi pojavu ekstremno visokih kamatnih stopa.

POBJEDA: Centralna banka je više puta preporučila Vladi da propiše najvišu dozvoljenu kamatnu stopu, kako bi se spriječilo zaključivanje zelenaških ugovora. Vlada još na to nije reagovala?

DAKIĆ: CBCG će tokom naredne godine uputiti Vladi konkretan predlog limitiranja najviše dozvoljene ugovorne kamatne stope. Međutim, metode limitiranja su različite. Negdje je to maksimalno dozvoljena stopa, negdje različite stope za različite transakcije, a negdje varijabilna kamatna stopa koja se vezuje za kretanje neke referentne kamatne stope. Limitirana kamatna stopa postoji u nekim zemljama regiona, poput Hrvatske i Makedo nije, većini zemalja EU, SAD i drugdje, tako da nema razloga da ne bude i kod nas.

POBJEDA: Koliko je kredita odobreno u ovoj godini?

DAKIĆ: Kreditna aktivnost banaka u toku prvih 11 mjeseci 2014. godine je 661 milion, što je za 4,57 odsto manje u odnosu na novembar prethodne godine. Posmatrano od septembra nadalje, novoodobreni krediti su porasli za 196 miliona. Porast novoodobrenih kredita nastao je istovremeno sa smanjenjem kamata. Ukoliko kamatne stope nastave pad, može se očekivati i povećanje kreditne aktivnosti.

POBJEDA: U kojoj valuti savjetujete građanima i kompanijamada se zadužuju?

DAKIĆ: Uvijek je najprirodnije zaduživati se u onoj valuti u kojoj se ostvaruju prihodi. Na taj način se minimiziraju rizici značajnih gubitaka po osnovu promjene deviznog kursa.

Znači, građanima i kompanijama u Crnoj Gori bih preporučio zaduživanje u eurima. POBJEDA: S obzirom da ste u preporukama Vladi naveli da međunarodne kompanije često sele profit u poreske rajeve, kako bi plaćale manji porez na dobit, o kojim se firmama i kojim of šor destinacijama radi?

DAKIĆ: CBCG je, u preporukama Vladi, navela da bi trebalo primijeniti smjernice OECD-a za regulisanje transfernih cijena. Čim nema takvih smjernica, postoji rizik da se pojave transakcije seljenja profita. Međutim, CBCG je nadležna samo za bankarski sistem. Pokušaj jedne takve transakcije je spriječen.

Priprema se zakon o faktoring kompanijama

POBJEDA: Da li će faktoring kompanije biti stavljene pod ingerenciju CBCG. Ako je to namjera zbog čega i koji će to efekat proizvesti?

DAKIĆ: Ministarstvo finansija, uz tehničku pomoć EBRD, trenutno radi na izradi regulative koja bi se odnosila na faktoring kompanije. U pitanju je tek početna faza, tako da je još preuranjeno dati odgovor na to pitanje.

Izvjesno dodatno zaduživanje za otplatu euroobveznica

POBJEDA: Dodatno zaduživanje u narednoj godini za vraćanje obveznica koje dospijevaju koliki će biti rizik po finansijsku stabilnost?

DAKIĆ: Izvjesno je da će sljedeće godine biti potrebno značajno dodatno zaduživanje, kako zbog otplate emisije euroobveznica koja dospijeva sljedeće godine, tako i zbog gradnje auto-puta. Ipak, u ovom momentu situacija na finansijskim tržištima je dosta povoljna, tako da smatram da obezbjeđenje potrebnog iznosa sredstava neće biti nerješiv problem. Razumljivo je, međutim, da rast javnog duga stvara određenu dozu zabrinutosti.

POBJEDA: Šta je najveći rizik za finansijsku stabilnost u narednoj godini?

DAKIĆ: Ključni izazovi za očuvanje finansijske stabilnosti u narednoj godini su povezani sa očuvanjem fiskalne stabilnosti, kao rezultat pritiska na javne finansije zbog izgradnje auto-puta, kao i potreba daljeg sniženja visokog nivoa loših kredita, iako je prisutna tendencija njihovog opadanja.

POBJEDA: Opozicija smatra da je zaduživanje za autoput put u dužničko ropstvo, a vlast da će država moći da se nosi sa tim teretom. Ko je, po Vašoj ocjeni, u pravu?

DAKIĆ: Svaki krupni infrastrukturni projekat neminovno znači rast javnog duga i samim tim povećane pritiske na javne finansije. Međutim, nije samo bitno koliko iznosi javni dug, već treba znati i uslove njegovog finansiranja. Na primjer, Njemačka ima javni dug veći od Crne Gore, ali on zbog izuzetno niskih kamatnih stopa kojima Njemačka finansira javni dug predstavlja mnogo manje opterećenje za zemlju nego što je u pitanju naš javni dug. Ukoliko bi zaduženje za gradnju auto-puta bilo pod komercijalnim uslovima, složio bih se sa stavom da je to put u dužničko ropstvo. Međutim, imajući u vidu vrlo povoljne uslove otplate (20 godina, šest godina grejs period, dva odsto kamatna stopa), onda je to nešto što uz brižljivo vođenu fiskalnu politiku može biti održivo.

Neće biti ličnog bankrota

POBJEDA: Da li se razmišlja o uvođenju instituta ličnog bankrota?

DAKIĆ: CBCG u ovom trenutku ne planira da uputi takav predlog. Kroz Zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju formulisali smo alternativni predlog za prezadužene građane koji imaju hipotekarne kredite.

CBCG će tokom naredne godine uputiti Vladi predlog limitiranja najviše dozvoljene ugovorne kamatne stope. Novoodobreni krediti za 11 mjeseci iznosili su 661 milion, što jeza 4,5 odsto manje nego lani. Ako kamate nastave pad, može se očekivati i povećanje kredita

Automatski stečaj bi zaustavio izigravanje propisa

POBJEDA: I u preporukama CBCG za narednu godinu se nalazi zahtjev za uvođenje automatskog stečaja. Zašto se od toga bježi?

DAKIĆ: Kada postoji veliki broj preduzeća koja više godina imaju blokirane račune, a i pored toga posluju, jasno je da je u pitanju izigravanje propisa i izbjegavanje izmirivanja obaveza. Na taj način se širi lanac nelikvidnosti. Uvođenjem automatskog stečaja bi se to prekinulo. Zato je CBCG uputila Vladi preporuku za uvođenje automatskog stečaja. Pitanje implementacije ove preporuke, međutim, nije u nadležnosti CBCG. Svjesni smo teškoća u njenoj implementaciji i vremena koje je potrebno, minimum jedna do dvije godine da bi se stvorili preduslovi za njeno sprovođenje. Potrebno je obezbijediti dovoljan broj stečajnih upravnika, podići kapacitet u sudovima, donijeti zakonske propise i proce dure i slično.

POBJEDA: Finansije većine opština su zabrinjavajuće, a odgovornosti niti valjane formule za rješenje još nema. Šta, po Vašem mišljenju, treba u ovom dijelu odmah uraditi?

DAKIĆ: U preporukama Vladi za 2015. godinu, Centralna banka je istakla potrebu da se pojača kontrola i transparentnost finansijskog poslovanja jedinica lokalne samouprave, kao i da se pronađu mehanizmi za smanjenje njihovog duga.

Procjenjuje se da je dug lokalnih samouprava u značajnom porastu, odnosno da dostiže 280 miliona eura. Tome je značajno doprinijela globalna kriza, kao i izmjena zakonske regulative, koja reguliše finansije opština, neefikasnost administracija, višak zaposlenih. Ministarstvo finansija je pristupilo iznalaženju rješenja za evidentan problem sa kojim se suočava veći dio lokalnih samouprava. Predstavljeni su potencijalni modeli za rješenje problema smanjenje broja zaposlenih i reprogram dugova, u skladu sa ekonomskom snagom jedinica lokalne samouprave pojedinačno, što je na liniji preporuka CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *