Cetinje dobija stadion vrijedan 7,7 miliona eura

Dodajte komentar

Na Cetinju je planirana izgradnja fudbalskog stadiona “Sveti Petar Cetinjski”, koji će imati 5.192 sjedišta, što je u skladu sa zahtjevima UEFA za odigravanje reprezentativnih utakmica.

Vrijednost ove investicije prema tehničkoj dokumentciji iznosi 7,7 miliona eura, a izgradnja stadiona odvijaće se po fazama, navodi se u Informacija o realizaciji projekta izgradnje stadiona na Cetinju sa prijedlogom Ugovora o realizaciji projekta, koju je juče na sjednici razmatrala Vlada.

Podsjećamo da je početkom ove godine na Cetinju predstavljeno idejno rješenje projekta fudbalskog stadiona „Sveti Petar Cetinjski”.

“Pred nama je najveći projekat na planu sportske infrastrukture – gradnja novog fudbalskog stadiona “Sveti Petar Cetinjski””, kazao je 13. novembra ove godine, povodom Dana Prijestonice Cetinje, gradonačeknik Prijestonice Aleksandar Bogdanović

Prijestonica Cetinje je, u saradnji sa Vladom Crne Gore, Fudbalskim savezom Crne Gore i drugim partnerima, otpočela aktivnosti za realizaciju projekta izgradnje fudbalskog stadiona na Cetinju.

Kako je pojašnjeno iz Vlade ovim projektom se želi doprinijeti poboljšanju infrastrukture u oblasti sporta na Cetinju, te dodatno afirmisati sport među mladima.

Prethodno je za realizaciju navedenog projekta urađena prostorno-planska dokumentacija, koja je usvojena na Skupštini Prijestonice Cetinje.

“Takođe, Prijestonica je uradila i revidirala tehničku dokumentaciju za izgradnju stadiona koji, po svojim karakteristikama, zadovoljava standarde UEFA. Na taj način su se stekli uslovi za nastavak aktivnosti u cilju realizacije ovog veoma značajnog projekta, koji će omogućiti kvalitetnije uslove za razvoj sporta, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou”, navodi se u dokumentu koji je razmatrala Vlada.

Prijestonica Cetinje i Fudbalski savez Crne Gore, u svojim dopisima od 24. decembra ove godine, obratili su se inicijativom da sa preko 50 odsto sredstava kofinansiraju izgradnju stadiona na Cetinju.

“Kapitalnim budžetom Crne Gore za 2014. godine, u okviru potrošačke jedinice Ministarstvo održivog razvoja i turizma – Direkcija javnih radova predviđena su sredstva u iznosu od 500.000 eura na ime finansiranja ovog projekta. Imajući u vidu da su Prijestonica i Fudbalski savez Crne Gore obezbijedili finansiranje više od 50 odsto investicije, te da će nosilac projekta biti Fudbalski savez Crne Gore koji obezbjeđuje značajan iznos sredstava za ovaj projekat, cijenilo se racionalnim i opravdanim potpisivanjem Ugovora o izgradnji stadiona na Cetinju”, navodi se u Informaciji.

Na taj način će se stvoriti uslovi da se iskoriste sredstva koja su predviđena Kapitalnim budžetom Crne Gore za izgradnju stadiona na Cetinju u 2014. godini, na ime kofinansiranja od strane Vlade Crne Gore, ali i iskoriste sredstva koja su Prijestonica i Fudbalski savez Crne Gore obezbjedili.

Naglašeno je da je Ugovorom je predviđeno da Direkcija javnih radova vrši nadzor nad izvođenjem radova, kako bi se pratila dinamiku i opravdanost trošenja sredstava iz Kapitalnog budžeta Crne Gore.

“Idejni projekat fudbalskog Stadiona sa pratećim sadržajima je projektovan na dijelu Urbanističke parcele UP2-1B, u Zahvatu DUP-a “Zona Sporta”, u Prijestonici Cetinje, a na osnovu Projektnog zadatka koji je dao Investitora i Urbanističko tehničkih uslova izdatih od Ministarstva održivog razvoja i turizma, kao i UEFA standarda, pravilnika za ovu vrstu objekata”, objašnjeno je iz Vlade.

Takođe, posebno je naglašeno da je sama lokacija za izgradnju, u okviru istorijskog jezgra, zahtijevala posebnu senzibilnost u projektovanju fasada, a projektovanim kapacitetom stadiona, vodilo se računa da on bude primjeren ambijentu i potrebama Cetinja.

Organizaciono, stadion je podijeljen na četiri segmenta koji su raspoređeni oko terena za igru: Istočni, Zapadni, Sjeverni i Južni.

Istočni segment, po projektu, dominantno čini istočna tribina stadiona kapaciteta 2.103 gledaoca na tribini i 98 u ložama. Kompletna istočna tribina je natkrivena. U prizemlju je prostor opredijeljen za komercijalno-promotivne sadržaje i servisno-tehničke prostorije.

Zapadni segment je u arhitektonsko građevinskom smislu sličan istočnom, ali je distribucija sadržaja dijelom izmijenjena, prilagođeno potrebama fudbalskih ekipa, delegata i osoblja na utakmicama, kao i zahtjevnim potrebama medija. Zapadna tribina stadiona je kapaciteta 2.129 gledalaca na tribini i 145 u ložama.

Sjeverni segment čini nenatkrivena tribina kapaciteta 717 mjesta rezervisana za gostujuće navijače. U dijelu podtribinskog prostora su smješteni sanitarni prostori i uslužni sadržaji, a ostatak prizemlja se koristi za skladišno-tehničke prostorije.

Južni segment čini prizemni dio opredijeljen za komercijalne sadržaje orjentisane na pristupni trg.

Proizilazi da je projektovano smještanje 5.192 gledaoca, što je u skladu sa zahtjevima UEFA za odigravanje reprezentativnih utakmica. U sklopu kompleksa, predviđena je i izgradnja 2.000 kvadratnih metara poslovnih prostora, koji će se koristiti u komercijalne svrhe, a koji će služiti i za finansiranje objekta u cjelini.

Ugovor o realizaciji ovog projekta potpisaće direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković, gradonačelnik Prijestonice Cetinja Aleksandar Bogdanović i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *