Šta će se desiti sa zlatom u 2015. godini?

Dodajte komentar

Ni o čemu mišljenja nisu podijeljena kao o žutom metalu. Zlato je uglavnom bilježilo pad u ovoj godini s ograničenom trgovinom u vrlo uskom rasponu, što je činilo ovu metu izrazito dosadnom za investitore nakon ogromne “ljuljačke” u 2013.godini.

“Ovogodišnji mlitav nastup na neki način sumira tržište zlata u 2014. godini – ne toliko da kažem da se ništa nije dogodilo ove godine, ali umjesto toga 2014. godina je bila godina konsolidacije”, rekao je analitičar UBS-a za plemenite metale.

Veliki problemi za zlato ove godine uključuju previranja u istočnoj Evropi i na Bliskom istoku koji su provocirali neke kupnje kao zaštitu od rizika. No, brige oko usporavanja kineskog rasta uticale su na tokove potražnje i procjene o cijenama.

Indija je sve iznenadila dostizanjem svoje granice na uvoz zlata – i pretekla Kinu na vrhu potrošača metala. Dvije azijske zemlje zajedno čine više od polovine svjetske fizičke potražnje za zlatom.

Švajcarska je održala referendum o mjerama kojima će prisiliti centralnu banku da drži petinu svoje imovine u zlatnim rezervama. To je moglo cijenu zlata znatno podići budući da bi švajcarska narodna banka bila dužna da kupuje velike količine zlata. Ipak, Švicarci su glasali protiv toga, a cijena zlata je pala.

No, vjerovatno najveći problem cijele godine bila je stalna aprecijacija dolara, podstaknuta američkom ekonomijom koja je jačala. To je progonilo ljubitelje žutog metala, jer što je dobro za zelenu novčanicu rijetko je dobro za zlato.

Gledajući u 2015., strukturne promjene su u pokretu nakon što se u Londonu tržište kreće prema elektroničkom mehanizmu fiksiranja cijena. Tržišni bikovi su napravljeni za preokret cijene zlata, ali kao i uvijek postoje medvjedi u šumi.

Investitori se klade na cijenu zlata između 1,050 i 1,090 dolara za uncu za sljedeću godinu, a neki čak vide spuštanje na nivo od 950 dolara . Evo obrazloženja za te opklade:

Dolar: Zlato je dolarski denominovana roba i kada je dolar čvrst, zlato postaje skuplje za ostale imaoce valute, koji smanjuju potražnju i cijene. “Izgledi za cijenu zlata nastavljaju i dalje da se suočavaju sa izazovima jačanja američkog dolara”, rekao je analitičar Goldman Sachsa.

Nafta: Pad cijene nafte opterećuje indekse roba, vukući metale s njima. “Iako negativne posljedice nižih cijena nafte na indeks S&P500 mogu uvesti džepove podrške za zlato, očekujemo da će cjeloukupni trend za zlato biti niži”, rekao je analitičar Deutsche Bank.

Ekonomski rast: Kina, Evropska unija i Japan su svi upozoravali da su zabrinuti zbog sporog tempa rasta njihovih ekonomija. “Američka ekonomija radi vrlo dobro, rast je lijepo na plus strani (ali) mi očito imamo puno problema izvan SAD-a … i riba ne može biti usamljena u velikom moru  i igrati se sama sa sobom”, rekao je Ole Hansen, rukovodioc strategije roba u Saxo Bank.

Inflacija: Kolaps cijena nafte doprinosi globalnom padu cijena koji gura kinesku centralnu banku u akciju i možda (nerado) Evropsku centralnu banku u kvantitativno olakšavanje. “Tržište je definisano naopako … globalnim dezinflacionim trendovima (koji) zbunjuju tržište”, rekao je Jim Steel iz HSBC-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *