Radnici umiru spremajući Mundijal

Dodajte komentar

Prema pisanjima britanskog Gardijana, na izgradnji infrastrukture za naredni Mundijal u Kataru vlada zastrašujući nemar. Naime, svakog drugog dana tamo umre po jedan migrantski radnik iz Nepala.

Gardijan javlja o zastrašujućoj pogibiji i nemaru za živote migrantskih radnika koji grade infrastrukturu za Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Prema izvještaju, po jedan nepalski radnik umire svaki drugi dan, a brojka isključuje smrt radnika iz Indije, Šri Lanke i Bangladeša.

Londonski list ocjenjuje da ukupna statistika “gotovo sigurno” pretpostavlja da radnici u Kataru umiru svakodnevno. Organizacije za ljudska prava optužuju Katar da ne vodi istragu i reforme na koje se zavjetovao nakon poraznog majskog izvještaja međunarodne firme DLA Piper.

“Odgovornost Katara je da utvrdi u kojoj je mjeri smrtnost radnika povezana s radnim uslovima, ali Katar je prošle godine odbio preporuke DLA Pipera da odmah pokrene istragu,” rekao je Nicholas McGeehan koji je zadužen za Bliski istok u Human Rights Watchu.

Prema pisanju Gardijana, 67 nepalskih državljana je umrlo od kardiogenog šoka, 8 od srčanog udara, dok su za 34 smrti odgovorne “nesreće na radnom mjestu”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *