Kako napraviti kompaniju u kojoj bi svako želio da radi?

Postoji razlog zbog kojeg bi svi željeli da budu dio velikih kompanija kao što su Apple, Facebook ili Google, a to nisu samo dobre plate ili veliki paketi beneficija.

Upravo te kompanije imaju izgrađen imidž poželjnog poslodavca (eng. Employer branding). Imidž zapravo pokazuje internu kulturu kompanije, i iz dva razloga postaje sve važniji faktor onih koji traže posao prilikom odabira kompanije. 

Nove generacije koje stupaju na tržište rada traže nešto više od visoke plate, te im ona nije visoko na listi prioriteta prilikom odabira posla. Njima je od plate važnija pozitivna kultura kompanije, koja cijeni i njeguje kreativnost, inovativnost te okruženje u kojem postoji mogućnost rasta i razvoja, odnosno kolege koji će im u tome pomoći.

Osim toga, oni koji traž posao kroz samo nekoliko klikova mišem mogu doći do svih željenih informacija o potencijalnom poslodavcu.

Kroz ovih 5 načina možete ojačati imidž kompanije i postati poželjan poslodavac:

Stranica ‘Karijere’: Personalizovana, interaktivna i prilagođena mobilnim uređajima

Korporativnu stranicu kompanije, dio ‘Karijere’, ‘Zapošljavanje’ kako god je nazvali, odnosno dio stranice gdje pozivate potencijalne kandidate da se priključe vašem timu, iskoristite za stvaranje pozitivnog imidža o vama.

Uklopite u stranicu sadržaj poput bloga kojeg jednom mjesečno može pisati neko od vaših zaposlenih, postavite video materijale koji prikazuju jedan radni dan u kompaniji ili sadrži kratak intervju sa zaposlenima te redovno ažurirajte projekte na koje ste ponosni. Istaknite osobe koje rade nam tim projektima i na koji način su doprinijeli uspjehu.

Vodite računa da je vaša stranica prilagođena mobilnim uređajima, budući da se drastično povećava broj osoba koje ih koriste za potragu za poslom.

Prilagodite stranicu novim generacijama i osvojite ih sadržajem kroz koji se mogu bolje upoznati s vašom organizacionom kulturom. Tako ćete privući najbolje kandidate, a oni će kroz vašu stranicu dobiti dodatnu vrijednost – izvrsnu pripremu za razgovor za posao kod vas.

Skinite prašinu s neaktivnih profila na društvenim mrežama 

Potencijalni kandidati vašu kompaniju prvo traže na društvenim mrežama. Neaktivni i zapušteni profili mogu dati utisak isto takve korporativne kulture, iako to možda i nije slučaj. Zaposlite osobu koja će se baviti profilima na  društvenim mrežama kako bi povećali vrijednost vašeg brenda i bili prisutni upravo tamo gdje se nalaze vaši budući zaposleni.

Ispunite profile kvalitetnim informacijama vezanim uz vašu industriju, no svakako zadržite ličniji pristup te opušteno komunicirajte s vašim korisnicima. Svi vole da vide da se iza računara krije prava osoba koja odgovara na njihova pitanja.

Vaši zaposleni: Besplatan marketing i odraz vašeg brenda 

Najbolji ili najgori ‘prodavci’ vaše korporativne kulture upravo su vaši zaposleni. Edukujte ih o vrijednostima kompanije, na način da svako njih u svakom trenutku znaju koja je vizija i misija te čemu težite u budućnosti. Upravo oni mogu biti vaš najbolji marketing, bolje od bilo koje plaćene kampanje.

Upoznajte ih s društvenim mrežama i na koji način oni kvalitetnim i zanimljivim sadržajem mogu doprinijeti poboljšanju imidža kompanije, te da sama korporativna stranica dobije ličnost i bude autentična.

Oglasi za posao: Koristite jednostavan jezik 

Oglasi za posao mnogo govore o vašoj kompaniji i trudu koji ulažete u zapošljavanje, ali i razvoj zaposlenih. Nezgodno sastavljen oglas, s previše fraza a premalo konstruktivnih infromacija, potencijalnog zaposlenog može zbuniti. Na taj način vaš oglas se ni po čemu neće razlikovati od oglasa vaše konkurencije niti istaknuti zašto se baš kod vas treba prijaviti.

Sastavite oglas kratak, informativan oglas koji će kandidatima dati uvid u kulturu kompanije. Stavite se u poziciju kandidata te prilikom sastavljanja oglasa pitajte se ‘Želim li ja raditi za ovu kompaniju’?

Misija kompanije: Orijentišite se na buduće zaposlene

Mnogo puta misija kompanije samo je mrtvo slovo na papiru te se kroz nju uopšteno opisuje kompanija i obraća klijentima. Takvim pristupom propušta se prilika za povezivanje s talentima koji bi željeli postati dio vaše kompanije.

Uključite poziv na akciju prema kandidatima. Dodajte detalje šta vašu kompaniju čini izvrsnim mjestom za rad i razvoj, i na koji način vašim poslovanjem pomažete široj zajednici. Kroz dvije, tri rečenice možete stvoriti povezanost s njima.

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.