Francuska ukida porez za bogate

Dodajte komentar

Porez od 75 odsto na godišnje dohotke iznad milion eura u Francuskoj, koji je kao privremenu mjeru uveo francuski predsjednik Francois Hollande-a, ukida se 1. januara 2015.

Ovaj porez, uveden 2013. godine kao privremena dvogodišnja mjera, neprestano je bio na meti kritika, prenosi list Figaro.

Francuski premijer Manuel Valls je u oktobru ove godine, tokom posete Londonu, najavio ukidanje tog poreza za najbogatije Francuze.

Najavljen tokom predsedničke kampanje 2012. socijaliste Francois Hollande, porez od 75 odsto na godišnje prihode iznad milion eura je bio uvršten u Predlog finasijskog zakona za 2013. godinu i predviđao je oporezivanje svih bogatih građana Francuske, ali je Ustavni sud poništio tu verziju zakona odobrivši samo njegovu primjenu na zaposlene u kompanijama.

Tako je ovaj porez platilo na kraju oko 470 kompanija i preduzeća, odnosno oko 1.000 pojedinaca.

Slobodne profesije, kao što su advokati ili lekari, bile su oslobođene plaćanja poreza, kao i glumci koji nemaju fiksna primanja i žive od honorara. Maksimalni porez za fudbalski klubove iznosio je pet odsto na ukupne prihode.

Ovaj porez, po mišljenju jednog broja analitičara, loše je uticao na konkuretnost francuske privrede, jer su mnogi strani investitori odustali od ulaganja a doveo je i do egzodusa jednog broja francuskih biznismena i poznatih ličnosti.

Glumac Gerard Depardieu je zbog visokog poreza, postao Rus. Najprije je izgledalo da će se Depardieu iseliti u susjednu Belgiju, gdje je ujesen 2012. kupio kuću zato što mu je stopa poreza u njegovoj domovini previsoka, a na kraju se odlučio da uzme rusko državljanstvo.

Najbogatiji Francuz, Bernard Arnault, vlasnik konglomerata LVMH i najbogatiji vlasnik vinograda u Francuskoj, među prvima se preselio u Belgiju kako bi izbjegao plaćanje poreza na bogatstvo.

Posle njega isto su učinili i vlasnik kompanije Lactalis, Emmanuel Besnier, a zatim i vlasnik kompanije JCDecaux, Jean-Claude Decaux.

Isto je učinila i porodica Peugeot, čiji se kapital procjenjuje na 4,84 milijarde eura, kao i sadašnji vlasnici trgovinskog lanca Carrefour, porodica Ale, sa kapitalom od 5,86 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *