Vrijednost Facebookovih dionica obara rekorde

Dodajte komentar

Facebookove dionice u ponedjeljak su dostigle cijenu od 81,88 dolara, što je dosadašnji rekord. Prema Yahoo Finance izvještaju, trenutna tržišna kapitalizacija kompanije iznosi čak 227,7 milijardi dolara.

Ne postoji neko specifično objašnjenje zašto Facebookove dionice dosežu rekorde, ali investitori ih kupuju.

Facebook je zabilježio izvrsnu godinu. Kompanija je kupila kompaniju Oculus Rift, specijaliziovanu za virtualnu stvarnost, za dvije milijarde dolara, aplikaciju za dopisivanje WhatsApp u vrijednosti od 22 milijarde dolara, a Facebookova chat opcija je postala zasebna aplikacija. Predstavili su i nekolicinu eksperimentalnih aplikacija.

Instagram, koji je Facebook kupio 2012. godine za iznos od milijardu dolara, sada vrijedi 35 milijardi dolara. Trenutno broji 300 miliona korisnika, što je, kada je riječ o broju korisnika, veća baza od one koju ima Twitter. Instagram je započeo i s nekim eksperimentalnim aplikacijama i sasvim je izgledno da će u skoroj budućnosti postati vrijedan izvor prihoda i rasta.

Facebookovi prihodi od mobilnog korištenja već su neko vrijeme u uzletu. Sama kompanija već neko vrijeme bilježi izvrsne rezultate, ali 2014. godina je dosadašnji rekord. Uz Instagram, WhatsApp i Messenger, Facebook ima još gomilu prostora za rast i napredak i sigurno ćemo još neko vrijeme svjedočiti Facebookovoj dominaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *