U 2014. vrijednost novih dionica u svijetu distigla 865 milijardi dolara

Dodajte komentar

Bankare specijalizovane za javne ponude dionica (IPO) i prodaju novih dionica čeka zasluženi odmor nakon najaktivnije godine od 2007., s obzirom da je vrijednost novih izdanja dionica u svijetu u proteklih 12 mjeseci dostigla 865 milijardi dolara.

Kompanije su u 2014. naveliko izdavale dionice, iskoristivši to što su ulagači u lovu na veće prinose ponovo skloni rizičnijim investicijama, s obzirom da se kamatne stope u svijetu kreću na rekordno niskim nivoima.

Na globalnom nivou u 2014. zabilježeno je tako gotovo 50 posto više tržišnih debija, odnosno prvih izlazaka kompanija na tržišta dionica, pokazali su podaci Thomson Reutersa. Iz tih je podataka vidljivo i da je američko tržište bilo među najuspješnijima za nova izdanja, što se dijelom zahvaljuje rekordnoj ponudi dionica kineskog online trgovca Alibabe u septembru .

Početne ponude dionica na američkom su tržištu porasle gotovo 57 posto na godišnjem nivou, s prikupljenim iznosom od ukupno 92,4 milijarde dolara, što je najveći iznos od 2000. godine. Na globalnom nivou vrijednost IPO-a dostigla je ukupno 237 milijardi dolara.

Nakon bombastične prodaje Alibabinih dionica, Saudijska Arabija predvodi s prodajom dionica National Commercial Banka, vrijednih 6 milijardi dolara, što je drugi najveći iznos prikupljen u IPO-u u 2014. U stopu ga slijedi IPO australijskog Medibank Privatea, vrijedan 4,9 milijardi dolara.

Uopšteno gledano, evropsko tržište bilo je najaktivnije, s ukupnom vrijednošću izdanja dionica od preko 262 milijarde dolara, u poređenju sa 250 milijardi dolara u SAD-u.

Što se tiče bankara u tome segmentu, dominantnu ulogu zadržao je Goldman Sachs, s ukupno 395 takvih aranžmana, kojima je prikupljeno 76,3 milijarde dolara, uprkos padu njegovog tržišnog udjela na 8,8 posto s lanjskih 11,5 posto. Slijede njegovi konkurenti Morgan Stanley i JP Morgan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *