Spas za Njujork – vazdušni tramvaj

Dodajte komentar

Kako bi rasteretili saobraćaj, vlasti Njujorka razmatraju mogućnost izgradnje vazdušnog tramvaja kojim bi se od Bruklina do Menhetna stizalo za nekoliko minuta.

Njujorčanima je sve teže da se prevezu do posla i natrag. Svakog dana na desetine hiljada ljudi putuje iz Bruklina na Menhetn pretrpanom pozdemnom željeznicom ili ferijem ili kolima u dugim kolonama preko mostova koji spajaju najčuvenije ostrvo na svijetu sa ostatkom grada.

Ovaj saobraćajni kolaps mogao bi da se izbjegne postavljanjem žičare, smatra građevinski preduzimač Danijel Livaj.

Naime, svega jedna linija metroa, na kojoj u jutarnjim časovima vlada gotovo opsadno stanje, opslužuje veoma popularne četvrti Vilijamsburg i Grinpoint.

Probijanje novog tunela ili izgradnja novog mosta bili bi previše skupi, dok bi postavljanje ultramoderne žičare, poput onih koje postoje u mnogim dijelovima Evrope, bilo daleko ekonomičnije.

Žičara bi mogla da preveze do 5.000 osoba na sat, a putovanje iznad rijeke Ist river bi trejalo svega četiri minute.

“Smatram da je to najbolje rješenje i zalagaću se da se taj projekat ostvari”, objasnio je Livaj za AFP, dodajući da bi Njujorčani mogli da se voze vazdušnim tramvajem već od 2018. ili najkasnije 2020.

Prije nego što projekat bude usvojen na nivou grada treba da dobije “zeleno svijetlo” od vojske budući da inženjerski korpus američke vojske kontroliše plovne rijeke SAD.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *