Nismo svi stvoreni da budemo šefovi

Dodajte komentar

Naučna istraživanja pokazuju da ne može svako biti šef. Menadžer mora imati određene kvalitete, a ako ih nema, u radnom okruženju nastaju problemi. Na kraju, i radni rezultati su loši.

Kada razgovaraju o poslu, ljudi se najčešće žale na svog šefa. Ko može biti dobar šef? Koje kvalitete mora imati? Odgovore na ta pitanja ponudila je i nauka.

1. Istraživanja pokazuju da dobri šefovi izbjegavaju i pretjeranu asertivnost, ali i pretjeranu pasivnost. Najbolji menadžeri svojim radnicima pružaju podršku i ne stavljaju naglasak na kontrolu. Ravnoteža između strogoće i ljubaznosti veoma je važna.

2. Dobar šef, pokazuju istraživanja, mora znati šta motiviše njegove ljude. Umjesto prigovaranja, dobar šef trebalo bi da zna da pohvali ljude i uvijek se osvrne na njihov rad. Naravno da je kritika dopuštena, ali samo ako je konstruktivna. Vrijeđanje i vikanje nikada ne donose rezultate.

3. Nedavno istraživanje pokazalo je kako je za menadžera najvažnije da ima socijalne vještine. Drugim riječima, dobar šef je onaj koji zna da razgovara s ljudima, koji ih poštuje i koji je ljubazan u ponašanju. Takvim šefovima zaposleni više vjeruju i produktivniji su na poslu.

4. Možda će vas ovo iznenaditi, ali zadatak šefa je da učini radnike sretnijima. To znači da mora stvoriti dobru atmosferu na poslu. Oni koji tako čine imaju bolje poslovne rezultate, a to je dokazalo i nekoliko naučnih istraživanja.

5. Dobar šef, pokazuju istraživanja, često razgovara sa svojim zaposlenima. Njegova komunikacija je otvorena i iskrena. Kada mora saopštiti loše vijesti, čini to na saosjećajan način. Ne zaboravlja da kaže ‘hvala’ i dopušta radniku da izrazi svoje mišljenje.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *