Alibabu borba protiv falsifikata koštala 160 miliona dolara

Dodajte komentar

Kineski gigant za trgovinu putem interneta „Alibaba“ saopštio je da je uložio više od 160 miliona dolara u borbu protiv falsifikovane robe na svojim veb sajtovima od početka 2013. godine do novembra ove godine.

Kompanija će sljedeće godine zaposliti još 200 ljudi i sa sadašnjih 2.000 povećati broj radnika koji imaju zadatak da uklanjaju lažnu robu sa veb sajtova.

Na ovom poslu angažovano je i 4.500 volontera, koji svakodnevno tragaju za nezakonitom robom, prenio je Bi-Bi-Si.

Prije izlaska na berzu u Njujorku, gdje je vrijednost „Alibabe“ procijenjena na 25 milijardi dolara, kompanija je saopštila da bi falsifikovana roba mogla da naškodi pridobijanju mušterija, ulagača i trgovinskih partnera u SAD.

Veb sajt za trgovinu na internetu „Ibej“ saopštio je ranije da godišnje troši 20 miliona dolara na „programe zaštite kupaca“ od falsifikata.

„Snosimo veliku odgovornost u borbi protiv falsifikata“, saopštio je Džonatan Lu, direktor „Alibaba grupe“.

„Alibabino“ poslovanje na internetu bilo je na američkoj trgovinskoj „crnoj listi“ zbog kršenja prava na intelektualnu imovinu do 2012. godine.

Prošle godine, kada je „Alibaba“ ostvarila promet od devet milijardi dolara na Dan samaca, američka administracija za industriju i trgovinu utvrdila je da je više od deset odsto robe bilo falsifikovano ili veoma sumnjivo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *