Albona: Ni traga od dijamanata i direktora

Dodajte komentar

U sporu koji „Albona” u stečaju pred Privrednim sudom vodi sa većinskim vlasnikom te kompanije Davitom Artunijanom za povraćaj 26 nebrušenih dijamanata uvezenih iz Sijera Leonea krajem 2012. godine juče je saslušan zamjenik direktora u JP „Aerodromi” Goran Otašević.

Sudskom pozivu za svjedočenje nije se odazvao bivši izvršni direktor „Albone” Miroslav Marinković, a poziv je sudu vraćen preporučenom poštom uz konstataciju dostavljača od 13. novembra ove godine da Marinković „nije u svom domu”.

Zastupnik „Albone” Goran Živković ostao je pri predlogu da sud sasluša Marinkovića u svojstvu svjedoka, uz ocjenu da bi to svjedočenje bilo od suštinskog značaja za rješavanje spora, s obzirom da je upravo on bio prisutan u momentu kada je Artunijan krajem decembra 2012. godine prsduzeo dijamante na aerodromu.

Postupajući sudija Dijana Raičković saslušala je Otaševića najučerašnjem ročištu jer se njegov potpis nalazi na dva dopisa različite sadržine, što je on u jučerašnjem svjedočenju i potvrdio. Otašević je u dopisima od 21. i 28. marta prošle godine obavijestio stečajnog upravnika „Albone” Dragana Smolovića da je dijamange podigao zaposleni u špediciji „Knjaz” Blažo Simonović, a u drugom dopisu navodi da je dijamante sa carinskog terminala na podgoričkom aerodromu preuzeo Artunijan. Otašević je na jučerašnjem ročištu kazao da nema direktnih saznanja o tom slučaju, te da je prvi put za to saznao iz dopisa „Albone”.

– Nakon što sam od kolega dobio informaciju da je podignuta roba, u dopisnoj knjizi stajao je potpis Simonovića kao potpis primaoca rekao je Otašević, koji je sudu predao primjerak izvoda iz dopisne knjige.

U toj knjizi se kao vlasnik dijamanata navodi Artunijan, a ne „Albona”.

– U odnosu na tu informaciju, „Alboni” sam uputio prvi dopis da je roba podignuta. Nakon što je, pretpostavljam, špedicija “Knjaz” dobila moj dopis, zatražili su pojašnjenje ko je fizički preuzeo robu, o čemu ja u tom momentu nijesam

imao saznanja, pa sam razgovarao sa kolegom Vladetom Vukovićem (šef službe bezbjednosti na podgoričkom aerodromu prim. aut.) i od njega dobir informaciju da je roba preuzeta u prostorijama carine u prisustvu Artunijana i njegovog prevodioca Simonovića, a bio je prisutan i kolega Vuković, rekao je Otašević.

On je istakao da je, prema informacijama koje je dobio, Arutunijan pregledao robu, a zatim ju je odnio sa sobom.

– Tu sam informaciju upitio „Knjazu”, a kopiju dostavio „Alboni”, rekao je Otašević.

Sud će za naredno ročište, koje je zakazano za 23. februar, još jednom pozvati Marinkovića, ali, s obzirom da je on državljanin Srbije, ne može se naložiti njegovo privođenje. Marinković je ranije opravdao svoj nedolazak u sud bolešću člana porodice. J.V.

Artunijan nestao prošle godine

Na Arutunijana je prevedeno 75 odsto akcija „Albone”, koje je on trebalo da plati 1,6 miliona, a sporni dijamanti su bili sredstvo obezbjećenja i garancija da će Rus poštovati odredbe kasnije napravljenog kupoprodajnog ugovora. Arutunijan je nestao iz Crne Gore 9. aprila prošle godine, a sa njim su nestali i dijamanti iz sefa Crnogorske komercijalne banke. Dijamanti su stigli letom iz Istanbula 23. decembra 2012. godine, a pošiljkuje pratio sertifikat o kvalitetu dijamanata, na kojem je Arutunijan naveden kao predsjednik odbora direktora rudnika u Siera Leoneu, gdje je „Albona” i kupila dijamante.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *