Zadužuju građane dnevno 2 miliona

Dodajte komentar

Predlogom budžeta za narednu godinu Vlada je javne finansije stavila narednih 20 godina u ruke kineskoj vladi, dok politika zaduživanja, zbog kolektivizacije gubitaka, košta dnevno dva miliona eura. To zaduživanje predstavlja presipanje iz šupljeg u prazno jer će se njime pokrivati stari dugovi, a nije isključeno da će država bankrotirati jer neće moći da izmiruje obaveze.

Uz to, ne postoji politička volja da se naplate dugovanja za poreze, koncesije, prihodi od igara na sreću i da se razbiju komovskorođačke veze, već se poseže za novim zaduživanjima da bi se pokrili gubici u budžetu, pišu Vijesti.

To su glavne ocjene o predlogu budžeta za 2015. sedme Vlade Mila Đukanovića, koje su poslanci opozicije saopštili juče u parlamentu.

Ministar finansija Radoje Žugić optimizam o napretku ekonomije temelji na realnim potencijalima države i smjernicama makroekonomske fiskalne politike. Poslanici vladajuće koalicije dijele optimizam izvršne vlasti.

“Svakog odgovornog političara mora da zabrine novo zaduživanje do 650 miliona” ukazao je Danko Šarančić (SNP), dok je Strahinja Bulajić (DF) pitao hoće li se država dovesti u vazalski položaj pošto predlog zakona omogućava da se može zadužiti do maksimalne visine svog duga.

“Sve veći teret kamata na dug nezaustavljivo ubrzava zaduživanje”, naglasio je Bulajić.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić ocijenio je da će “budžet zavisiti od kineskog kongresa, jer im je Vlada potpisom za kredit za autoput stavila javne finasije u ruke narednih 20 godina”.

U SNP-u smatraju da će građani biti „žrtva političkog projekta kroz ograničenje plata i penzija i druge namete”.

„Kolektivizacija gubitaka dnevno nas košta dva miliona, a nema političke moći da se naplate prihodi od koncesija, igara na sreću, poreski dug i da se razbiju domaće kumovsko-rođačke veze”, naglasio je Aleksandar Damjanović (SNP) čiji je stav podržao ostatak opozicije.

On je dodao da izdvajanja za Fond rada od 2,3 miliona i Fond za obeštećenje od 2,2 miliona prestavljaju “200 metara autoputa”.

Za Pozitivnu je predlog budžeta presipanje iz šupljeg u prazno jer dvije trećine novog zaduženja ide na vraćanje starih dugova, a koncepcija budžeta se godinama temelji na novom zaduženju i prodaji imovine.

„Kreirate nerealni optimizam. Imamo pad prosječne zarade i penzije, nezaposlenost u porastu, pad izvoza i rast spoljotrgovinskog deficita. Ako ne dođe do bržeg rasta ekonomije, javni dug neće biti održiv” kazao je Goran Tuponja (Pozitivna).

Žugić je naglasio da njegov optimizam nije bez pokrića, već se temelji na projekciji da će ekonomija do 2018. godine rasti po stopi od 3,8 odsto. Poručio je da vjeruje u te projekcije i da ne bi nikoga dovodio u zabludu.

„Budžet je izraz političke volje zasnovane na ekonomskoj logici koja nije optimizam bez pokrića. Temelji se na povećanju stepena naplate prihoda, smanjenju deficita i neproduktivne potrošnje, kao i na restrukturiranju kapitalnog budžeta u korist razvoja. Očekujem da ćemo prepoloviti kamatne stope koje su bile teret razvoju i životnom standardu privrede”, naglasio je Žugić.

Damir Šehović (SDP) je rekao da budžetom država ulazi u razvojnu fazu, te da je restriktivan u tekućoj potrošnji, razvojni u kapitalnom dijelu i dovoljan za funkcionisanje svih potrošačkih jedinica. Slične stavove imaju i predstavnici DPS-a.

Budžetu će 2015. nedostajati oko 634 miliona eura, od čega je deficit budžeta 235,7 miliona. Od toga za autoput ide 206 miliona pozajmice. Ostatak se odnosi na stare kredite i emitovane obveznice koje dolaze na naplatu. Ukupno, budžet za narednu godinu iznosi 1,56 milijardi eura, što je nešto više od ovogodišnjeg.

Strahinja Bulajić

Sve veći teret kamata na dug nezaustavljivo ubrzava zaduživanje. Hoće li se država dovesti u vazalski položaj pošto predlog zakona omogućava da se može zadužiti do maksimalne visine svog duga?

Mladen Bojanić

Budžet će zavisiti od kineskog kongresa, jer im je Vlada potpisom za kredit za autoput stavila javne finasije u ruke narednih 20 godina, ocijenio je nezavisni poslanik.

Penzioneri će plaćati autoput i tako što neće biti većih primanja

Srđan Perić (Pozitivna) ocijenio je da će projekat autoputa plaćati penzioneri naredne godine jer neće biti povećanja penzija, pa će se onda narednih godina ta starosna granica sve više snižavati.

„Predlog budžeta je gubitnički, sirotinjski i nerazvojni.

Opozicija treba da se izbori da izvuče državu iz ovoga, a ulica je jedino rješenje da se izborimo, rekao je Branko Radulović (DF).

Žugić je kazao da očekuju da će se novom fiskalnom politikom i valorizacijom resursa unaprijediti ekonomski razvoj i da će biti rasta.

Dogovorite se dolazi li kriza ili napredak

Bojanić je poručio da bi ministri trebalo da se usaglase sa premijerom Milom Đukanovićem u vezi sa najavljenom krizom u narednoj godini.

„Da li nam slijedi prosperitet ili kriza”, pjtao je Bojanić. Ministar Žugić je kazao da je premijer pričao o regionu i da neće biti krize kod nas. Bojanić je ukazao da ekonomije regiona funkcionišu po sistemu spojenih krvnih sudova. Premijer je nedavno izjavio da, s obzirom da ekonomija djeluje po principu spojenih sudova, zbog onoga što vidimo u okruženju ne možemo se nadati ničem dobrom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *