U januaru dvije nove banke i jedna MFI

1 komentar

Crna Gora će u januaru dobiti još dvije banke i jednu mikrokreditnu instituciju, dok se licenca za Zirat banku očekuje najkasnije u junu naredne godine, saznaje Pobjeda.

Prema nezvaničnim informacijama, Centralna banka je završila provjere za dvije banke. Osnivač jedne od njih je ukrajinski kapital, dok drugu formira konzorcijim iz Švajcarske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Završene su, kako saznajemo, provjere i za mikrokreditnu instituciju, iza koje stoji domaći kapital. Po zakonu, provjera osnivača banke, nalaza revizija lica povezanih sa osnivačem traje maksimalno 180 dana. Nakon toga dva mjeseca je rok za upis u Privredni sud, te isto toliki rok za početak rada. Međutim, rok može biti i kraći ako se ubrzaju pomenute procedure.

U Crnoj Gori trenutno posluje 12 banaka, od kojih je posljednja, Lovćen banka počela sa radom u septembru ove godine. Nakon što je Lovćen prerasla u banku iz MFI, u sistemu je ostalo da posluje pet mikrokreditnih finansijskih institucija. One su, prema ocjeni Savjeta CBCG, u trećem kvartalu ove godine zabilježile rast osnovnih bilansnih pozicija, odnosno aktive, depozita i kapitala. Likvidna aktiva raste i, kako navodi CBCG, evidentno je poboljšanje svih pokazatelja kvaliteta aktive u odnosu na prethodno tromjesečje.

Istovremeno, finansijski rezultat na nivou sistema je pozitivan. Nakon što je CBCG u julu preporučila bankama da smanje kamatne stope, one su u padu i niže su za jedan procentni poen. Prema podacima Centralne banke, došlo je i do povećanja kreditne aktivnosti banaka, pa su u posljednjem kvartalu novoodobreni krediti porasli za 196 miliona eura. Prosječna aktivna ponderisana kamatna stopa kod banaka iznosi 9,3 odsto, a kod mikrofinansijskih institucija 22 procenta. Od ulaska tri nove banke očekuje se daljnji pad kamatne stope, kao posljedica pojačane konkurencije. Tim prije što nove banke neće biti opterećene lošim kreditima, koji otežavaju poslovanje aktivnih banaka i dostigli su nivo od 18,34 odsto ukupne aktive, ili 447 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *