Odobreno 2,42 milijarde eura kredita

Ukupno odobreni krediti na kraju oktobra iznosili su 2,42 milijarde eura, 0,8 odsto manje nego u septembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

U novom Biltenu CBCG navedeno je da je u odnosu na isti mjesec prošle godine ukupno odobreno dva odsto manje kredita. Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, ukupno 73,6 odsto. Ukupni depoziti na kraju oktobra na mjesečnom nivou su pali 0,7 odsto na 2,25 milijardi eura. U odnosu na oktobar prošle godine depoziti bilježe rast sedam odsto.

Oročeni depoziti činili su 54,8 odsto ukupnih, a oni po viđenju 45,1 odsto. Preostalih 0,1 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 43,8 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 39,4 odsto. Ukupni depoziti stanovništva na kraju oktobra iznosili su oko 1,3 milijarde eura, što je 0,1 odsto niže nego u septembru, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine porasli 6,7 odsto.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 64,9 odsto, a oni po viđenju 35,1 odsto.

Check Also

Proširena “crna lista” poreskih rajeva

Ministri finansija Evropske unije dodali su Panamu, Sejšele, Kajmanska ostrva i Palau na “crnu listu” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *