Naredne godine skuplje cigarete, alkoholna i gazirana pića

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija najavilo je da će od aprila sljedeće godine poskupiti alkohol, gazirana pića i cigarete zbog povećanja akciza.

U skladu sa Akciznim kalendarom, specifična akciza na cigarete, koja se plaća za 1.000 komada, od novembra ove do 31. marta 2015. godine iznosi 19 eura, dok će od 1. aprila 2015. godine do 31. marta 2016. godine iznositi 20 eura, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

“Proporcionalna akciza na cigarete se od 1. novembra 2014. godine do 31. marta 2015. godine plaća u iznosu od 35 odsto maloprodajne cijene cigareta, a od 1. aprila 2015. godine do 31. marta 2016. godine u iznosu od 34 odsto maloprodajne cijene cigareta”, precizirali su iz ministarstva.

Iz tog vladinog resora podsjećaju da je izmjenama Zakona o akcizama, koje su u primjeni od 1. oktobra, definisana dinamika postepenog povećanja visine akcize na cigarete do 2019. godine.

“Imajući u vidu obavezu daljeg usaglašavanja regulative u oblasti duvanskih proizvoda sa direktivama EU, predviđeno je da se, nakon utvrđene dinamike, nastavi sa progresivnijim povećanjem akciznih stopa do potpunog usaglašavanja sa nivoom akcize u EU. Pitanje usklađivanja akciza na alkoholna i gazirana pića posebno će se tretirati kroz revidiranje

akcizne politike, koje je planirano za drugi kvartal 2015 godine”, naveli su iz ministarstva.

Napominju da su nivoi akciznih stopa za sve vrste akciznih proizvoda, osim za duvanske proizvode, usklađeni sa minimalnim stopama i iznosima u EU, te da se prilikom izmjena akciznih stopa posebno vodi računa o regionalnom aspektu, odnosno praksi zemalja okruženja, u cilju sužavanja prostora za zloupotrebe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *