Kina postaje novi MMF

Dodajte komentar

Kina postaje sve veći zajmodavac u krajnjoj instanci za veliki broj finansijski osiromašenih zemalja širom svijeta, javlja njujorška agencija “Blumberg”.

Kineski zvaničnici su proteklog vikenda izrazili spremnost za proširenje programa zamene valuta sa Rusijom, vrijednog 24 milijarde dolara, kako bi pomogli zvaničnoj Moskvi da prevaziđe najgoru ekonomsku krizu od finansijskog kolapsa 1998. godine.

U okviru programa zamjene valuta, Kina je takođe u oktobru obezbijedila 2,3 milijarde dolara za Argentinu, dok je prošlog mjeseca zvanični Peking pozajmio Venecueli četiri milijarde dolara, navodi “Blumberg”.

Putem davanja pozajmica državama koje su isključene sa međunarodnih tržišta kapitala, kineski predsjednik Sji Đinping jača uticaj Kine u globalnoj ekonomiji i smanjuje status Međunarodnog monetarnog fonda kao glavnog finansijera vlada tokom finansijske krize.

Američka agencija podsjeća da MMF obično zahtijeva reforme za stabilizovanje privrede u zamjenu za dodjelu kredita, i dodaje da Peking ne postavlja takve uslove i da pružanjem finansijske pomoći obezbjeđuje interese Kine u resursima bogatim zemljama.

“Uvjek je dobro imati u džepu dokument koji potvrđuje dugovanje. Ove zemlje su kolege i prijatelji Kine, a obezbjeđivanje dugoročnih energenata mogao bi biti jedan od motiva”, izjavio je Morten Buge, direktor investicionog odjeljenja danske kompanije Global evolušn zadužene za upravljanje dugom zemalja u usponu, vrijednom dvije milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *