Jeftina nafta će potrajati i pomoći globalnom rastu

Dodajte komentar

Najnoviji pad cijena nafte trebalo bi da se održi, što će pomoći rastu globalne ekonomske aktivnosti od 0,7 procentnih poena u narednoj godini, poručila su vodeći ekonomisti Međunarodnog monetarnog fonda.

“Cjelokupno gledano, pad cijena nafte doživljavamo kao podsticaj za globalnu ekonomiju”, napisali su dvojica vodećih ekonomista MMF, Rabah Arezki i Olivier Blanchard na svom blogu.

Kako su dodali, zahvaljujući tome stopa rasta globalne ekonomije bi trebalo da poraste između 0,3 i 0,7 procentnih poena povrh 3,8 odsto, koliko je MMF prognozirao u sklopu jesenjih prognoza za globalnu privredu.

Cijena sjevernomorske nafte tipa “brent” je od juna, sa nivoa od 115 dolara za barel, pala više od 46 odsto, zbog novembarske odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da ne smanji proizvodnju, podsjeća Reuters.

Oko 65 do 80 odsto pada cijena nafte, MMF pripisuje prekomjernim zalihama, ali i neočekivano brzom povratku Libije proizvodnji nafte i stabilnim zalihama Iraka.

Cijena barela sirove nafte stabilizovala se na međunarodnim tržištima oko 60 dolara, istovremeno pod daljim pritiskom povećanog snabdijevanja, ali i podstaknuta prognozama o jačanju američke privrede, najvećeg svetskog potrošača nafte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *