Feman vs. Prva banka: Čeka se nova presuda

Dodajte komentar

U podgoričkom Privrednom sudu juče je u ponovljenom postupku zaključena glavna rasprava u sporu koji vodi preduzeće Feman iz Jagodine sa Prvom bankom, u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića.

Postupajući sudija Borjanka Zogović donijeće novu presudu u roku od mjesec. Sudski postupak je ponovljen, nakon što je Apelacioni sud nedavno ukinuo, presudu sudije Zogović, kojom je bilo naloženo Prvoj banci da Femanu isplati 16,9 hiljada eura.

Prema tvrdnji zastupnika kompanije Vasilija Miličkovića i Milovana Miloševića, taj novac je Prva banka protivzakonito skinula sa računa Holder brokera, čiji je Feman bio klijent i tako naplatila nevraćeni kredit Holder brokera. Milošević je naveo da je u postupku utvrđeno da je Prva banka otuđila novac tužioca i da je zbog uplate prema inostranstvu novac sa klijentskog računa Holder broker dilera morao da bude prenijet na devizni račun te brokerske kuće.

Na drugoj strani, zastupnik Prve banke Petrašin Kasalica istakao je da je banka uplatila tužiocu nešto preko 43 hiljade eura, koje Feman nije podigao sa spog računa. On je, kao i tokom prethodnog sudskog postupka. tvrdio da novac nije skinut sa klijentskog, već sa deviznog računa Holder brokera, koji je bio blokiran po osnovu predloga za izvršenje.

Apelacioni sud sa mnom vodi politički rat već godinama, što potvrđuje i ova ukidna presuda, kazao je Miličković.

On je naveo da su svjedoci, koji su saslušani tokom prethodnog sudskog postupka, izjavili da je Prva banka uredno primila nalog od svog klijenta Holder brokera 24. decembra 2009. godine, koje je klijent imao na svom računu.

Time je Prva banka, po zakonu, obavezana da odmah, a najkasnije u roku od 24 sata poštuje nalog i doznači sredstva primaocu. Banka to nije uradila i grubo je povrijedila Zakon o platnom prometu, a dodatno i Zakon o hartijama od vrijednosti jer je neka svoja potraživanja naplatila sa klijentskog računa, od potpuno nedužnog stranog investitora, što je sasvim dovoljno da im regulator, Centralna banka, oduzme licencu za rad, rekao je Miličković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *