BH Telecom: Pad dobiti treću uzastopnu godinu

Tvrtka BH Telekom, vodeći telekomunikacioni operater u Bosni i Hercegovini, u 2014. godini zabilježila je dobit od 58 miliona eura što predstavlja nastavak trenda smanjenja dobiti kakav je zabilježen u prethodne dvije poslovne godine.

Prema rezultatima poslovanja koje su u utorak u Sarajevu predstavili članovi uprave, BH Telecom je u ovoj godini ostvario ukupni prihod od 580 miliona konvertibilnih maraka (296,6 miliona eura) dok su ukupni rashodi bili 466,6 miliona KM (237,4 miliona eura) pa ukupna dobit iznosi 113,4 miliona KM (58 miliona eura).
U 2013. godini dobit BH Telecoma bila je nešto manja od 119 miliona KM (oko 60 miliona eura) što je opet bilo za 7,8 posto manje nego u 2012. godini.

Generalni direktor tvrtke Nedžad Rešidbegović drži kako je pad dobiti odraz objektivnog pada kupovne moći stanovništva u BiH.

“Mi smo za protekle četiri godine stekli novih 465 hiljada korisnika a dobit nam se smanjuje. Sve je to rezultat slabljenja kupovne moći stanovništva i dok se to ne promijeni teško da će poslovanje telekom operatera biti bolje”, kazao je Rešidbegović.

Prema podacima iz BH Telecoma njihova kompanija u ovom trenutku ima 47 posto pretplatnika koji su vezani za usluge posredovane fiksnom telefonijom dok u mobilnoj telefoniji imaju tržišni udjel u BiH od 46,5 posto odnosno nešto više od 1,6 miliona aktivnih korisnika pri čemu je njih gotovo 1,4 miliona prepaid korisnika.

BH Telecom kao i druga dva telekom operatera u BiH Mtel i HT Eronet, svoje mobilne usluge još uvijek temelje uglavnom na 2G ili 3G tehnologiji.

Tvrde ipak kako su već ovog trenutka spremni pustiti u promet opremu temeljenu na 4G tehnologiji no za to čekaju odluke državnog regulatora.

Check Also

Koliko je zlata ostalo na svijetu?

Prošlog mjeseca cijena zlata dostigla je rekord, popevši se na iznad 2.000 dolara po unci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *