Australia uvodi PDV na bitcoin transakcije

Dodajte komentar

Australijske vlasti su odlučile kako transakcije bitcoina spadaju u sferu poreza na dodatnu vrijednost, što ukazuje na to da kriptovaluta neće biti klasifikovana kao ‘novac’ u skoroj budućnosti.

Presuda se odnosi na poslovanja koja se bave razmjenom bitcoina u Australiji, odnosno koja omogućavaju korisnicima pretvaranje ‘stvarnog novca’ u digitalnu valutu, što znači da će se na iznos kupljenog bitcoina morati plaćati PDV (odnosno GST, goods and services tax).

PDV se obično ne odnosi na finansijske transakcije, što znači da se ne provodi nad klasičnim zamjenama valuta. Službeno objašnjenje ovakve odluke je da bitcoin nije novac te da stoga spada u ovu kategoriju:

– Bitcoin nije legalno priznat univerzalan način razmjene, odnosno sredstvo plaćanja prema zakonima Australije ili bilo koje druge države. Stoga nije valuta. –

Odluka će bitcoin transakcije u Australiji učiniti skupim i neprofitabilnim, što će naštetiti startup kompanijama. Nisu sve države odlučile tretirati bitcoin na taj način. Velika Britanija je u ukinula oporezivanje bitcoina, iako nije priznala bitcoin kao valutu.

New York (kao savezna država) je učinio isto. Australija je, pak, u avgustu naslutila da će zauzeti drugačiju poziciju. Zbog toga su neke kompanije, kao, na primjer, CoinJar, preselile sjedište u London, a neke manje kompanije su odlučile zaustaviti poslovanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *