Turski ambasador: Ziraat banka će pomoći mala preduzeća i oživjeti zatvorene fabrike

Dodajte komentar

Turska Ziraat banka nedavno je, nakon više najava, i formalno podnijela zahtjev Centralnoj banci Crne Gore za izdavanje dozvole za rad. Ambasador Turske Mehmet Nijazi Tanilir rekao je da će ta banka crnogorskim malim i srednjim preduzećima omogućiti pristup povoljnijim kredita a zatvorenim fabrikama da ponovo ožive.

“To bi moglo da bude dodatni impuls turskim ulaganjima”, kazao je Tanilir za beogradski list Danas.

On je podsjetio na investicije turske kompanije Tosčelik, koja je prije dvije godine kupila Željezaru Nikšić, kao i kompanije Global ports, koja je kupila većinski paket akcija Kontejnerskog terminala i generalnih tereta, nekadašnjeg dijela Luke Bar.

“To su ozbiljne investicije i mada ne mogu precizno reći koliko tačno iznose ukupna ulaganja, činjenica je da je Turska na sedmom mjestu po visini stranih ulaganja u Crnoj Gori i mi želimo da se broj investitora i iznos investicija poveća”, rekao je Tanilir.

Prema njegovim riječima, turski investitori rado ulažu u ovaj dio Balkana i, generalno posmatrano, nemaju primjedbi na poslovni ambijent.

“Uostalom, naši odnosi sa Crnom Gorom su na takvom nivou da se eventualni problemi, ukoliko se i pojave, brzo rješavaju. Na prvi pogled, obim realizovanih ulaganja, možda, i nije tako impresivan, ali, imajući u vidu veličinu crnogorske ekonomije, onda su ta ulaganja važna i velika”, ocijenio je Tanilir.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *