Finansijski mešetar nestao sa 200 miliona dolara

Dodajte komentar

Trgovac valutama Joe Lewis (59) pod istragom je policije zbog sumje da je počinio jednu od najvećih prevara u novijoj britanskoj istoriji. Svojim klijentima, među kojima su profesionalni fudbaleri i golferi, uzeo je gotovo 200 miliona dolara i nestao.

Prije nekoliko dana poslao je e-mail svojim klijentima u kojem je priznao da je njegova kompanija JL Trading prestala s radom 2009. godine, kada je pretrpjela velike gubitke na katastrofalnim poslovima. No, Lewis je i dalje nastavio sljedećih pet godina da uzima ljudima novac, jer je, kako je poručio e-mailom, pokušavao nadoknaditi izgubljeno. Prije mjesec dana, kada su već uspaničeni investitori pokušavali doći do svog novca, putem e-maila je poručio da njegova kompanija ima problema s povlačenjem 197 miliona dolara od američkih brokera zbog – birokracije.

Joe Lewis je cijeli posao vodio iz zgrade u rezidencijalnoj četvrti Istanbula, s pogledom preko Bospora, no čini se da već nekoliko nedelja nije u Turskoj. Njegov sin tvrdi da nema pojma gdje mu je otac, a po nepotvrđenim informacijama nakratko je posjetio rođake i sada bi mogao biti negdje na Dalekom Istoku.

Svoju je kompaniju osnovao prije desetak godina, a u najboljim danima zapošljavao je tridesetak ljudi na dva sprata, dok je sa suprugom iz Turske živio u penthausu. Investitori su mu dolazili s novcem uz obećanje mjesečne zarade od 1 do 3 posto, a mamio ih je i partijama golfa na egzotičnim lokacijama kao što je Tajland. Posljednje tri godine u njegov “klub” su mogli ući samo investitori s minimalnim ulaganjem od 25 hiljada dolara. Kako je krenula istraga, doznalo se da je jedan Lewisov klijent uložio čak oko pola miliona funti u proteklih godinu dana, koje najverovatnije neće vidjeti više nikada u životu.

Penzionisani preduzetnik Don Wall, 77-godišnjak iz Cambridgeshirea, prema pisanju britanskog Telegrapha, cijelu svoju životnu ušteđevinu u iznosu od oko 100 hiljada funti ostavio je u Lewisovoj kompaniji. Nije on jedini – investirali su i njegov zet i kći, kao i porodični prijatelj. Wall je prvi put uložio 2009. godine, opreznih 10 hiljada funti, a kada je ohrabren početnim dobitkom, uložio je ostatak. Da tu ipak nešto ne štima, počeo je sumnjati prošle godine kada je zatražio isplatu dijela svog novca, a Lewis je odugovlačio.

Jedan investicioni posrednik otkrio je medijima da je imao 25 klijenata koji su ukupno u Lewisovu shemu investirali 3,2 miliona funti i nisu dobili ni novčića. Lewis se više ne javlja na telefon ni e-mail, vratar njegove zgrade u Istanbulu rekao je da ga nije vidio nedeljama. Lewisov sin James rekao je da njegov otac nije živio ekstravagantno i da ne zna gdje je taj novac nestao, te da nema nikakve imovine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *