Još jedna low-cost avio kompanija letjeće iz Crne Gore?

Dodajte komentar

Napravili smo dogovor sa Rajanerom da dva puta sedmično tokom cijele godine leti na liniji Podgorica-London, ali to nije dovoljno.

Vjerujem da smo vrlo blizu dogovora da sa još jednom niskobudžetnom kompanijom, WIZZ air, napravimo aranžman da iz Crne Gore saobraća prema Njemačkoj i Poljskoj, najavio je Predrag Jelušić, državni sekretar u Ministarstvu turizma i dodao da očekuje da će do kraja ove ili početkom naredne godine tačno znati koliko će Crna Gora biti aviodostupna 2015. godine, piše Pobjeda.

– Pravimo aranžmane sa Montenergo Airlines kako bi nacionalna avio-flota nastavila da razvija tržišta Francuske, Njemačke i Skandinavije najavio je Jelušić. On je kazao da svaka niskobudžetna i čarter kompanija zahtijeva subvencije po svakom gostu kojeg dovede u Crnu Goru. Taj novac su do sada obezbjeđivali resorno ministarstvo i Nacionalna turistička organizacija, ali će sada nastojati da formiraju potencijalni fond za tu namjenu.

– U Hrvatskoj trenutno leti 12 niskobudžetnih kompanija, a mi smatramo da pojednake subvencije treba dati svim avioprevoznicima koji dovode goste sa prioritetnih tržišta, prije svega Zapadne i Srednje Evrope, uključujući i Montenegro Airlines, koji može svoju flotu staviti u turističku funkciju ocijenio je Jelušić. On je objasnio da se, po standardima, subvencije kreću od šest do deset eura po gostu, ali će, kako je najavio, Ministarstvo tražiti da ukupni fond bude veći.

– Pokušavamo naći model da se od članarine za Nacionalnu i lokalne turističke organizacije i od dodatnih uplata turisičke privrede formira veći fond. Svi primjeri iz regiona period pokazuju da je period od posljednje nedjelje marta do posljednje nedjelje oktobra manje sporan za niskobudžete avioprevoznike, ali da je sporna vansezona. Naveo je da se treba povesti za primjerom drugih aerodroma i predložiti da od posljednje nedjelje oktobra do marta sljedeće godine aerodromske takse budu nula, što bi bio stimulans za goste i aviopreviznike.

U Tivtu još jedna pista

Jelušić je naglasio da je preduslov daljeg razvoja avio-dostupnosti Crne Gore potpuna revitalizacija aerodroma Tivat. Objasnio je da to obuhvata revitalizaciju terminalne zgrade i stajanki. Najavio je i gradnju još jedne piste na tivatskom aerodromu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *