7 grešaka na poslovnim zabavama

Dodajte komentar

Poslovne zabave za vrijeme praznika su prilika za ležerno druženje sa kolegama, šefovima, uopšte osobama s kojima sarađujete, a koje nemate priliku susresti svaki dan. Koliko god je to dobra prilika za širenje i jačanje poznanstava, toliko je i velika mogućnost za urušavanjem poslovnog ugleda.

Ovo su neke od najčešćih grešava koje se pojavljuju na uredskim zabavama:

Pijete previše 
Popiti jedno piće je normalno, ali shvatiti to kao zabavu na kojoj možete piti koliko želite i napiti se je drugo. Osim toga uz alkohol idu i nepromišljena djela i riječi.

Izazovna odjeća 
Ne morate biti u poslovnom odijelu, ali postoje mnoge haljine koje će odgovarati ovoj prilici. Prekratke haljine, preveliki dekoltei, sve ono što previše privlači pažnju na vaš izgled nije dobro. Izbor odjeće utiče na utisak o vama, a na temelju toga drugi će zaključivati i o vašoj kompetentnosti.

Izostanak sa zabave bez dobrog razloga 
Vaša kompanija organizuje zabavu kako bi vas nagradila, kako bi zahvalila te kako bi podstakla komunikaciju među zaposlenima. Čak i ako vam se to ne sviđa uzmite u obzir da se one organizuju samo jednom godišnje. Mogu se navesti brojni razlozi zašto neko ne želi da dođe na poslovnu zabavu , ali rijetki su opravdani. Osim ako stvarno imate dobar razlog pojavite se na zabavi.

Koketirate sa saradnicima ili poslovnim partnerima 
Flert, posebno pomiješan s alkoholom, ubraja se među nepoželjne događaje na ovakvim zabavama. Takav događaj će vas pratiti još danima, ako ne i godinama, te ćete teško popraviti neugodnu situaciju.

Dovedete nepozvane goste na zabavu 
Djeca, rođaci, prijatelji, pa čak i supruga, ukoliko nije navedeno da je pozvana. Možda su vama vaša djeca draga i slatka, ali nikako ih nije primjereno dovesti na poslovnu zabavu. Ovakve zabave nisu mjesto za porodično druženje, nego poslovno. Što se tiče supružnika, pravila nisu uvijek ista i najčešće zavise o poduzeću.

Zabava nije mjesto za prigovore
Nemojte neformalno druženje shvatiti kao situaciju da „svima kažete šta o njima mislite“. Isto tako nemojte se žaliti ssradnicima na druge, ogovarati šefa, niti bilo šta takvo. Zabava bi trebala služiti zbližavanju i boljem upoznavanju. Svu negativnost ostavite kod kuće.

Ne morate biti posljednji koji će otići sa zabave 
Budite umjereni, bez obzira koliko vam bilo zabavno, ne morate ostati posljednji. Samim tim smanjujete mogućnost da popijete piće više i napravite i neki drugi gaf. Ostanite nekoliko sati, razgovarajte sa svima po malo, ali nemojte se uvući u temu bez početka i kraja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *