Šta se desi kada banka neće novac?

Dodajte komentar

Švajcarska narodna banka uvela je negativnu kamatnu stopu na depozite kako bi spriječila priliv sredstava investitora koji pokušavaju da nađu “sigurno utočište”.

Stopa na neoročene depozite komercijalnih banaka centralnoj banci iznosi minus 0,25 odsto, saopštila je Švajcarska narodna banka. Ciljani dijapazon za referentne kamatne stope SNB – tromesečna stopa LIBOR je proširena od minus 0,75 do 0,25 odsto sa 0 do 0,25 odsto, prenosi Blumberg.

U posljednjih nekoliko dana niz faktora izazvao je povećanje tražnje sigurnih investicija. Uvođenje negativne stope za depozite čini investiranje u švajcarskim francima manje atraktivnim, što će podržati važeći “plafon” kursa švajcarskog franka, navodi se u saopštenju.

SNB je zadržala “plafon” kursa nacionalne valute prema euru, uveden 2011. godine na nivou od 1,2 franka za euro, izrazivši maksimalnu riješenost da zaštiti taj nivo i spremnost da za to pribjegne dodatnim merama ukoliko bude potrebno.

Kurs eura prema franku reagovao je na saopštenje švajcarske centralne banke rastom na 1,2092 franka, što je maksimum od 14. oktobra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *