Rublja od jutros uzvraća udarac

Dodajte komentar

Posle rekordnog pada vrijednosti ruske rublje u utorak, današnji podaci ukazuju na oporavak ruske valute, javlja Raša tudej. Vrijednost ruske rublje je od jutros porasla u odnosu na euro i dolar, nakon jučerašnjeg strmoglavog pada vrijednosti od 20 odsto.

Za jedan euro može od jutros da se kupi 81,61 rublja, dok je sinoć trebalo 85,15 rubalja.

Za jedan dolar može da se kupi 65,15 rubalja, u odnosu na 67,88 rubalja sinoć.

Banka Rusije povećala je u utorak referentnu kamatnu stopu sa 10,5 na 17 odsto, u pokušaju da ojača rublju i spasi ekonomiju.

Ruska valuta je na to juče najprije reagovala rastom da bi se potom njena vrijednost do kraja dana strmoglavila za ček petinu.

Terminske cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji ponovo pale na najnoviji višegodišnji minimum na šta je najviše uticao veliki pad vrijednosti ruske monete.

Češki premijer Bohuslav Sbotoka upozorio je da Evropa ne bi trebalo da se raduje zbog strmoglavog pada rublje i ekonomskih problema Rusije, jer se oni mogu preliti i na nju.

U ponedeljak ujutru Moskovska centralna banka potrošila je oko dvije milijarde dolara u formi intervencije stabilizovanja valute. Primjera radi, za cijeli novembar potrošeno je 774 miliona.

Rublja je počela drastično da gubi vrijednost nakon što je Centralna banka Rusije napustila svoju dugogodišnju politiku regulacije vrijednost valute. Stručnjaci kažu da rublja ima najmanju vrijednost u poslednjih nekoliko godina, izjednačivši situaciju sa onom tokom finansijske krize 2008. godine.

Centralna banka odbija da pribegne strožim mjerama regulacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *