Apple obustavio prodaju u Rusiji

Dodajte komentar

Kompanija Apple je objavila da ne može da prodaje robu u Rusiji preko svoje onlajn radnje, jer je rublja previše nestabilna. To znači da u Rusiji od jutros nije moguća kupovina iPhonea, iPada i drugih proizvoda kompanije preko zvaničnog sajta Applea.

Ruska rublja je doživela strmoglav pad vrijednosti ove nedelje, dok se od jutros vide znaci oporavka. Za jedan euro može od jutros da se kupi 81,61 rublja, dok je sinoć trebalo 85,15 rubalja. Za jedan dolar može da se kupi 65,15 rubalja, u odnosu na 67,88 rubalja sinoć.

“Zbog ekstremnih fluktuacija vrijednosti rublje, naša onlajn prodavnica u Rusiji je trenutno nedostupna, u toku je revizija cijena”, saopštio je Apple.

Na adresi store.apple.com/ru trenutno je ispisana poruka na više jezika “Vratićemo se”.

Apple nema fizičke prodavnice u Rusiji, iako proizvodi mogu da se nabave u lokalnim radnjama.

Inače, ovo je drugi put da Apple gasi prodavnicu, jer je krajem novembra mijenjao cejnovnik i nakon prekida u rado od 24 časa, izašao sa oko 25 odsto većim cijenama.

Apple je u Rusiji 2013. godine prodao 1,57 miliona iPhonea, vrednih ukupno milijardu dolara. Ipak, Apple nije najpopularniji brend u Rusiji, već Samsung koji ima šest puta veći dio tržišnog kolača.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev koristio je dugo Apple proizvode, ali je iPad zamijenio Samsungovim tabletom, nakon što je državna uprava potpisala ugovor sa južnokorejskom firmom “iz bezbjednosnih razloga”.

Predsjednik Vladimir Putin ne koristi mnogo modernu tehnologiju, rijetko je na internetu, a kaže da čak ne šalje ni SMS poruke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *