Siromašan svaki peti Njemac

Dodajte komentar

Da su se životni uslovi u Njemačkoj pogoršali govori podatak da je lane siromaštvo “pogodilo” 20,3 odsto građana najveće evropske ekonomije.

Siromaštvo je “kucalo na vrata” 16,2 miliona Njemaca ili svakog petog građanina 83-milionske države, što je nešto više nego u 2012. godini, saopštio je Savezni zavod za statistiku podatke istraživanja “Život u Evropi 2013. godine”.

Siromaštvom je lane bilo pogođeno oko 20,3 odsto građana Njemačke, dok je 2012. godine, taj procenat bio 19,6 odsto, prenose njemački mediji podatke Saveznog zavoda za statistiku.

Prema tim podacima je, međutim, širom Evropske unije procenat siromašnih znatno viši nego u Njemačkoj, odnosno čak 24,5 odsto građana EU je siromašno ili socijalno izolovano.

Kao siromašan u Njemačkoj važi onaj ko zarađuje manje od 60 odsto prosječne zarade i granica siromaštva za samce je oko 1.000 eura mjesečne zarade.

Stvara se nova klasa

Njemačko društvo, postavljeno na idealima društva blagostanja, danas “bije” žestoku bitku sa svjetskim trendom socijalnog raslojavanja gdje bogati postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji i fenomenom “reprodukcije klasa”, ali sa tendencijom povratka projetarijata.

Novi proletarijat se vraća u Njemačku, tvrde sociolozi, ukazujući da se u bogatom njemačkom društvu blagostanja stvara jedna nova klasa ljudi, koja radi, ali uprkos tome ne može da živi od svojih zarada.

Čistači, bolnički njegovatelji, raznosači paketa i drugi koji rade, ali ne zarađuju dovoljno za život, postaju jedna nova klasa, koja neodoljivo podsjeća na onu od prije sto godina i na vrijeme industrijske revolucije, kažu sociolozi.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *