Očajnički potez za spas rublje

Dodajte komentar

Banka Rusije povećala je danas referentnu kamatnu stopu sa 10,5 na 17 odsto, u pokušaju da ojača rublju i spasi ekonomiju. To je najveće povećanje referentne kamatne stope od 1998. godine, a odluka banke je odmah uticala na jačanje rublje.

Vrijednost ruske valute je jutros povećana za pet odsto, na 61 rublju za dolar, dan pošto je rublja izgubila gotovo 10 odsto vrijednosti u odnosu na dolar.

Vrijednost rublje je ove godine opala za gotovo 50 odsto u odnosu na dolar.

Pad vrijednosti rublje preti da parališe rusku ekonomiju, već ugroženu sankcijama Zapada i padom cijena nafte i gasa na svjetskom tržištu.

Ovakav potez banke pokazuje razmjeru finansijskih opasnosti s kojima se Rusija suočava i odražava strahove da bi pad rublje mogao da izazove paniku među potrošačima, koji bi onda pohrlili u banke da podignu svoj novac, što bi dalje produbilo ekonomske probleme, ocjenjuje Asošiejted pres.

“To je način da se kupi vrijeme. To ne rešava nijedan od glavnih problema koje ruska ekonomija ima – pad cijena energenata, sankcije Zapada i raširena korupcija”, rekao je Beri Ajkengrin s Univerziteta Kalifornije u Berkliju.

On ocjenjuje da bi podizanje referentnih kamatnih stopa kako bi se obuzdala inflacija moglo, s druge strane, da napravi još veću štetu u ekonomiji, jer bi zbog visokih rata otežalo uzimanje pozajmica i trošenje.

Ruska ekonomija u velikoj mjeri zavisi od prihoda od nafte, čija je cijena opala sa 107 dolara po barelu prošlog ljeta na oko 60 dolara po barelu.

Vlada je nedavno smanjila procjenu ekonomskog rasta za sljedeću godinu, predvidjajući da će ekomonija upasti u recesiju.

Centralna banka je prošle sedmice već pokušala da zaustavi pad rublje podizanjem kamatnih stopa za jedan odsto, na 10,5, ali bezuspješno. Banka Rusije u prvom kvartalu 2015. očekuje inflaciju od 11,5 odsto na godišnjem nivou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *