Austrijske banke: Ostaćemo u Rusiji

Dodajte komentar

Austrijske banke ostaće u Rusiji bez obzira na pogoršanje poslovnog okruženja koje baca sjenku na jedno od njihovih najunosnijih tržišta.

To se, međutim, ne može pouzdano tvrditi i za Ukrajinu, kažu u austrijskoj centralnoj banci.

“Austrijski zajmodavci stekli su poštovanje i povjerenje, jer su i kod prethodne ruske krize ostali u toj zemlji uprkos svemu”, kaže austrijski guverner Evald Novotni prilikom predstavljanja polugodišnjeg izvještaja centralne banke o finansijskoj stabilnosti, izvještava agencija Rojters.

Banke kao što su Rajfajzen banka internešenal i Unikredit Austrija snažno se oslanjaju na dobit ostvarenu u Rusiji, iako je taj prihod u posljednje vrijeme ugrožen zbog posrtanja ruske privrede i pada vrijednosti ruske rublje, izazvanih padom cijene nafte i zapadnih sankcija.

Za razliku od Rusije, Ukrajina nije u takvoj situaciji, prenosi ekonomski portal Seebiz.

“Što se tiče Ukrajine, to je, naravno, puno teže pitanje”, napomenuo je Novotni.

Nezavisno od ruske krize, austrijske banke su u međuvremenu počele da se povlače s nekih tržišta u srednjoj i istočnoj Evropi, povodom čega Novotni ističe da je “razdoblje naglog širenja banaka u tranzicionim evropskim ekonomijama završeno” i da su banke sada puno izbirljivije pri donošenju odluka o širenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *