Štamparija koja štampa hrvatske kune pred bankrotom

Dodajte komentar

Vijest koja je krajem nedelje stigla iz upravne zgrade u luksuznoj minhenskoj ulici Prinzregentstrasse je bila iznenađenje samo za slabo upućene. Jer odavno je poznato da svjetski poznata štamparija Giesecke & Devrient muku muči s konkurencijom na globalnom tržištu.

Prošle godine zarada koncerna je pala za 90 posto na 2,6 miliona eura, što je vlasnici (nasljednici) Vereni von Mitschke-Collande (na listi najbogatijih Nijemaca časopisa Manager od 2012. sa procijenjenih 650 miliona eura na 134. mjestu) očito bio posljednji znak za poduzimanje drastičnih mjera.

„Mi moramo naše troškove trajno i u najkraćem mogućem roku drastično smanjiti kako bismo dugoročno osigurali opstanak radnih mjesta“, rekao je direktor koncerna Walter Schlebusch. To u principu znači ukidanje 1.000 radnih mjesta. Što najviše pogađa najskuplji sektor koncerna Giesecke & Devrient, onaj u Njemačkoj.

Samo u Minhenu se ukida 950 radnih mjesta. Ono gdje „specijalna štamparija“ neće štedjeti su ulaganja u istraživanje u razvoj jer su upravo inovacije ono što je tu kompaniju u porodičnom vlasništvu dovelo do vodeće pozicije na svjetskom tržištu specijalnog štampanja. Iako i ostale vodeće štamparije novca poput britanskog koncerna „De La Rue“ ili francuskog „Oberthura“ trenutno ne bilježe rekordne dobitke, vodstvo Giesecke & Devrienta jedan dio svojih problema vidi i u činjenici da se odluka o tome gdje se štampa euro (jedan od najvažnijih proizvoda minhenske štamparije) ne donosi po „principima tržišne borbe“.

Prije nekoliko godina Giesecke & Devrient se nalazio na udaru žestokih kritika zato što je, usprkos međunarodnoj izolaciji predsjednika Roberta Mugabea, i dalje štampao novčanice za centralnu banku Zimbabvea.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *