MTrading: Arapi očekuju dalji pad cijene nafte, a ruska rublja i dalje slabi!

Dodajte komentar

Prošle nedjelje na većini finansijskih tržišta došlo je do blage korekcije. Većina valuta je nadoknadila dio izgubljene vrijednosti u odnosu na američki dolar te se trenutno nalazi na približno istom nivou kao na početku mjeseca. Trenutni kurs EUR/USD na platformama MTradinga iznosi 1,2435 što je približno 1,50% iznad nivoa s početka prošle nedjelje.

Britanska funta i japanski jen su također blago ojačali u odnosu na dolar, a akcije su po prvi puta nakon dva mjeseca nekoliko dana za redom gubile na vrijednosti. Američki indeks SP500 je s rekordno visokog nivoa dosegnutog prošle nedjelje pao približno 3% dok je njemački DAX u istom periodu izgubio nešto više od 4% na vrijednosti. Ovakvo kretanje vrijednosti valuta i akcija bilo je očekivano i najavljivano u prethodnim analizama MTradinga.

Jedina valuta na kojoj nije došlo do korekcije je ruska rublja koja i dalje bez prestanka gubi na vrijednosti. U posljednjoj nedjelji izgubila je dodatnih 9% na vrijednosti što znači da je u posljednja tri mjeseca u odnosu na euro oslabila 51%, a u odnosu na američki dolar čak 58%!

Cijena nafte je takođe čitavu prošlu nedjelju padala te trenutno iznosi 58,74 USD za barel WTI nafte i 63,30 USD za barel Brent nafte.

S druge strane, tržište plemenitih metala prolazi kroz fazu stabilnosti. Cijena zlata trenutno se nalazi na nivou s početka mjeseca i trenutno iznosi oko 1212 USD po unci. Cijena srebra je nekoliko procenata iznad nivoa s početka mjeseca i iznosi oko 16,88 USD po unci.

Za ovu nedjelju najavljeno je više važnih događaja koji bi mogli imati značajan utjecaj na kretanja na finansijskim tržištima. Najvažniji među njima su sastanci i konferencije za štampu britanske, japanske i američke centralne banke na kojima će biti donesene odluke o visini kamatnih stopa i možda izneseni planovi za bližu budućnost. Popis svih najavljenih vijesti i točan raspored objava možete pogledati na ekonomskom kalendaru MTradinga.

S obzirom na situaciju, kakva kretanja možemo očekivati na finansijskim tržištima u bližoj budućnosti?

S obzirom na to da na sastanku FED-a koji će se održati ove nedjelje vjerojatno neće doći do najave podizanja kamatnih stopa ranije nego je do sada najavljivano, može se očekivati nastavak korekcije kursa dolara. Moguće je da će američka valuta izgubiti još nekoliko procenata na vrijednosti u idućih mjesec ili dva, no dugoročno će vjerojatno nastaviti jačati. Većina najvećih banaka na svijetu očekuje pad kursa EUR/USD na 1,15 u roku od godinu do dvije.

Kad je u pitanju nafta, nakon golemog pada cijene u zadnjih nekoliko mjeseci, za očekivati je da će doći do barem privremene korekcije na gore od nekoliko procenata, no sudeći po komentarima ministra energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je prije par dana izjavio da OPEC neće smanjivati proizvodnju čak i ako cijena padne na 40 USD po barelu, može se zaključiti da je vjerojatan nastavak pada cijene.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima, MTrading poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (16.12.) u 18:00, a na kojem će biti analizirana trenutna situacija na valutnom tržištu i objašnjeno koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na sve ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *