Evropa protjeruje SAD taksiste

Dodajte komentar

Od 1. januara biće zabranjen rad američke kompanije Uber u Parizu koja nudi turistička vozila s vozačem. To su saopštile danas vlasti u glavnom gradu Francuske, gdje je počeo štrajk taksista.

Taksisti su jutros počeli blokadu pristupu Parizu u znak protesta zbog prošlonedeljne odluke suda da ne zabrani rad konkurentnih “turističkih vozila s vozačem”, koja, prema njihovim riječima, ne poštuju propise Evropske unije.

Ta služba je od skora zabranjena u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Portparol francuske vlade Pjer-Anri Brande izjavio je novinarima da zabrana stupa na snagu 1. januara na osnovu nedavno usvojenog zakona o uređivanju konkurencije taksi službe.

Prema njegovim riječima, kazna za taksiste koji budu vozili za američko udruženje biće do dvije godine zatvora i 30.000 eura.

“Ne samo što je ta praksa nezakonita već mušteriju dovodi u opasnost jer vozači nemaju odgovarajuće osiguranje”, rekao je Brande.

Francuski ogranak Uber u oktobru prošle godine je platio kaznu od 100.000 eura zbog “prevare u trgovinskoj praksi”, jer je svoj rad predstavio kao grupnu vožnju. Uber je potom uložio žalbu i nastavio da posluje.

Brande je rekao da odluka trgovinskog suda koja je odbacila žalbu da se zabrani rad te kompanije ne predstavlja “poslednju riječ pravde”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *