Drugi pokušaj prodaje Croatia Airlines

Dodajte komentar

Hrvatska vlada po drugi put kreće u akciju traženja strateškog partnera za Croatia Airlines (CA) u čemu će, vjerovatno, potražiti pomoć Investicionog fonda Svjetske banke (IFC), piše danas hrvatski Jutarnji list.

Predstavnici IFC-a su tokom prošle nedjelje već imali sastanak sa povereništvom hrvatske vlade za sprovođenje postupka i predlaganje odabira strateškog partnera za domaću avio kompaniju, na kome je IFC prezentirao svoje mogućnosti, a za desetak dana bi pred Vladu trebalo da stave i svoju konačnu ponudu.

List navodi tvrdnje iz IFC-a da bi strateškog partnera mogli da nađu u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora i podsjeća da je IFC dobro umrežen na području Azije, Kine i arapskih zemalja, što je dobar preduslov za obavljanje tog posla.

Prvi pokušaj traženja strateškog partnera, sproveden pre godinu dana, propao je jer se na objavljeni konkurs niko nije javio.

U međuvremenu su ozbiljnu zainteresovanost pokazali grupa evropskih turoperatea i kineska aviokompanija Hayan, ali su članovi Povjereništva prošle nedjelje odlučili da prekinu razgovore s njima, jer su ocijenili da neće doći do kvalitetnog rješenja.

Od budućeg partnera Vlada traži širenje saobraćajne mreže i povećanje tržišnog udela, dokapitalizaciju, učešće u obnovi flote, pomoć u razvoju aerodromske mreže i dalji razvoj tehničkih servisa CA, navodi Jutarnji list.

Prema pravilima Evropske unije, strateški partner iz EU mora da ima najmanje 50 osto vlasništva, dok za suvlasnika izvan Unije maksimalan udio iznosi 49 odsto vlasništva.

Ako se ne bi postigao dogovor s IFC-om, Povereništvu preostaju dvije mogućnosti – ponovno raspisivanje međunarodnog konkursa ili objava javnog konkursa za konsultante koji bi zatim tražili strateškog partnera.

Druga varijanta je mnogo skuplja, a traženje strateškog partnera na međunarodnom konkursu već se jednom pokazalo neuspješnim, zaključuje list.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *