Danas generalni štrajk u Belgiji

Dodajte komentar

Generalni štrajk zbog vladinih mjera štednje danas će paralisati cijelu Belgiju, odakle nijedan avion neće poletjeti ni sletjeti, a biće zatvorene i bolnice osim za hitne slučajeve.

Današnji 24-časovni štrajk organizovan je posle nekoliko manjih, regionalnih štrajkova posljednjih dana u Belgiji, gdje su gradjani nezadovoljni vladinim programom uštede 11 milijardi eura u narednih pet godina.

Zaposleni u belgijskoj kontroli leta, javnom preduzeću koje kontroliše vazdušni saobraćaj nad Belgijom, saopštili su u petak da će podržati današnji štrajk.

Nijedan avion neće poletjeti ni sletjeti sa aerodroma u Briselu, Šarlroau, Liježu i Antverpenu tokom 24 sata.

Štrajk ne bi trebalo da utiče na druge avione koji nadlijeću Belgiju na visinama iznad 7.500 metara, jer tim letovima upravlja evropska kontrola leta “Eurocontrol”.

Aviokompanije u Belgiji očekuju poremećaj u saobraćaju i neke su već najavile da otkazuju oko 40 odsto letova predvidjenih za danas.

I druge vrste saobraćaja će biti paralisane, jer nijedan voz neće saobraćati na domaćim i medjudržavnim linijama, kao ni javni gradski prevoz.

Privredna aktivnost će stati pošto će štrajkači iz tri sindikata blokirati pristup javnim preduzećima, školama, industrijskim zonama i velikim samouslugama.

Zaposleni traže od vlade da odustane od mjera planiranih za 2015.godine, medju kojima je i ona da plate više automatski ne prate rast životnih troškova.

Opozicija novoj desničarkoj vladi u Briselu protivi se i podizanju starosne granice za penzionisanje. Predvidjeno je da se od 2030.godine u penziju odlazi s 67 godina, umjesto sa 65 godina kako je sada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *