Slovenija: Istraga protiv 28 osoba zbog kriminala u bankama

Dodajte komentar
Istraga o krivcima za gubitke koji su se godinama akumulirali u slovenačkim bankama prioritet je državnog tužilaštva, a za sada se vode postupci protiv 28 osoba, potvrdio je u razgovoru za Slovenačku novinsku agenciju STA Harij Furlan koji vodi specijalno tužilaštvo za ekonomskikriminal.

“Tome smo dali prioritet i na tome radi 10 tužioca”, kazao je Furlan, dodavši da je za sada u 8 predmeta pokrenuta istraga protiv 28 osoba, a sumnjiče se za sticanje protivpravne imovinske koristi veće od 50 miliona eura.
Pitanje tzv. “bankarske rupe” koju neki procjenjuju na čak 15 posto BDP-a i zbog čega je država prošle i ove godine morala sanirati i dokapitalitovati banke s više milijardi eura, te njihove godinama akumulirane loše, nenaplative kredite prebaciti na tzv. “lošu banku”, već je više godina i važno političko pitanje.Da će se ta problematika istražiti i procesuirati obvezala se koalicionim sporazumom i nova vlada Mire Cerara koja je osnovala i posebnu međuresorsku grupu koja se bavi istraživanjem odliva “tajkunskog” kapitala u inostranstvo.

Furlan je rekao da su među osumnjičenima i niži bankarski službenici koji su samo potpisivali tajkunske kredite koji se kasnije nisu mogli vraćati, ali i članovi uprava banaka i njihovih nadzornih odbora.

“Ako bude dokaza za kaznena djela protiv direktora banaka, progonićemo i njih, no problem je prikupiti dokaze”, kazao je Furlan, dodavši da je teže dokazivanje ekonomskog kriminala na najvišim nivoima.

“Što je neko više na ljestvici, to je do njega teže doći jer ima posredne izvršitelje iza kojih se može sakriti. To su kaznena djela koja nisu nastala u trenutku nego su dugo planirana, a oni koji su ih planirali bili su oprezni jer su znali da mogu doći pod istragu”, kazao je Furlan.

Dodao je da u zadnje vrijeme istraga dobro ssrađuje sa strukturama u bankama i u centralnoj banci, uprkos početnim rezervama i bojazni kako bi otkrivanje nekih podataka policiji moglo uzrokovati štetu kod klijenata koji zahtijevaju poštovanje bankarske tajne.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *