Jeftiniji roming od juna sljedeće godine

Dodajte komentar

Cijene rominga u zemljama regiona biće smanjene 30. juna 2015. godine sa početkom ljetnje turističke sezone, odlučeno je na sastanku regulatora koji je održan 10. decembra u Beogradu.

Shodno dogovoru, građani regiona će od kraja juna sljedeće godine razgovore i slanje SMS poruka u romingu plaćati upola jeftinije, dok će cijena prenosa podataka, odnosno korišćenja interneta, biti čak devet puta niža.

Tako će odlazni pozivi u romingu koštati 0,29 eura, umjesto sadašnjih 0,62, dok će cijena dolaznih poziva biti smanjena sa 33 na osam centi. Slanje SMS poruka umjesto trenutnih 19 koštaće devet centi, dok će najveća ušteda biti ostvarena pri korišćenju interneta, gdje će se cijene smanjiti za 89 odsto, pa će prenos jednog megabita podataka biti 70 centi za razliku od sadašnjih 6,88 eura.

Novo smanjenje na ljeto 2016.

Iako je ranije najavljivano da bi besplatan roming u regionu mogao da krene već od 1. januara sljedeće godine, Crna Gora, Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina su tek na početku trogodišnjeg procesa prilagođavanja cijena, u kojem će prvi korak biti snižavanje cijena zakazano za kraj juna 2015.

Novo pojeftinjenje roming tarifa za četiri zemlje regiona biće 30. juna 2016. godine, kada će maloprodajna cijena odlaznih poziva bez PDVa biti smanjena 17,24 odsto, dolaznih poziva 12,5 odsto, SMS poruka 11,11 odsto, dok će maloprodajna cijena prenosa podataka biti niža za 35,72 procenata.

Godinu kasnije, u junu 2017, uslijediće posljednje snižavanje cijena roming usluga mobilnih operatera u Crnoj Gori. Prema propisanim cijenama za 2017. godinu, dolazni pozivi koštaće 19 centi, odlazni pet centi, SMS poruke šest centi, a prenos podataka 20 centi.

Dogovorenom dinamikom cijene roming usluga u regionu za tri godine će se svesti na nivo koji j e određen direktivom Evropske komisije, na šta su se zemlje regiona obavezale potpisivanjem međudržavnog sporazuma krajem septembra u Budvi, tokom festivala informacionih tehnologija “Infofest”.

Sekulić: Ovo je veliki pomak

Dogovoreno smanjenje cijena usluga rominga izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacija (EKIP) Zoran Sekulić ocijenio je kao veliki pomak.

“Cijene će biti jeftinije nekoliko puta. Naši predstavnici su u Beogradu zagovarali da odmah primijenimo direktivu Evropske unije, ali se mora poštovati ustanovljena dinamika”, rekao je Sekulić za Vikend novine.

EKIP će, kako je dodao, insistirati da Crna Gora donese izmjene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama jer su one dovoljne za prihvatanje bilo kakve inicijative.

Snižavanju cijena usluga rominga najviše su se protivili mobilni operatori, jer bi to za njih značilo smanjenje prihoda.

Oni su lobirali da se odloži primjena međudržavnog sporazuma, ali regulatori vjeruju da će korist od nižih roming tarifa biti obostrana jer će građani plaćati niže račune, dok će istovremeno biti više telefoniranja u regioni što će ići na ruku operatorima.

Vikend novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *