Crna Gora na ivici recesije

1 komentar

Zemlje zapadnog Balkana nalaze se pred trećom recesijom i zago se plašim da je Crna Gora, i pored ekonomkog rasta od 2,5 odsto, na ivici recesije, kazao je premijer Milo Đukanović. On je juče na sastanku sa privrednicima u Privrednoj komori kazao da se po onome što se dešava u okruženju Crna Gora ne može nadati ničem dobrom, piše Dan.

— Plašim se da se stvari na zapadnom Balkanu kotrljaju unazad. Da bismo dostigli evrogtski standard rast ekonomije treba da bude pet odsto rekao je Đukanović juče u PKCG i poručio privednicima da na evropskom tržištu ne smiju biti prosječni, već konkurentni.

– Crna Gora nema djelatnost kojaje konkurentna. Imamo nedostatak preduzetničkog znanja i kulture. Razlog deficita preduzetničkog znanja možemo tražiti u istoriji, ali nadajmo se da smo završili sa ratovima. Napretka nema bez obrazovanja, a tržište obrazovanja treba da je u tijesnoj vezi sa tržištem rada naveo je Đukanović.

Na sastanku je najviše priče bilo o turizmu. Premijer očekuje tri milijarde eura investicija u tu privrednu granu nakon kojih, kako je ocijenio, Crna Gora može stati uz rame Monte Karlu i Sent Tropeu.

Možemo im stati uz bok jer su oni sve izgradili, a mi tsk treba da realizujemo pro-jekte na Kraljičinoj plaži, Plavim horizontima… – ista-kao je Đukanović.

Jedna od glavnih zamjerki u turizmu jeste mali broj aerodroma, na koju je ukazao predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

– Ako se ništa ne promijeni po pitanju avio dostupnosti i dolaska više lou kost kompanija, naredne godine maksimalan promet u turizmu će biti 600 miliona. Ove godine je bio 710 miliona naglasio je Radulović.

On je kazao da su ugostitelji spremni da smanje cijene za 35 do 40 odsto, kako bi proširili sezonu i imaJš isti promet kao ove godine.

Potrebno je da se ugledamo na Dubrovnik i da plaćamo subvencije po putniku niskotarifnim aviokompanijama. U Dubrovniku lou kost kompanije lete od marga do oktobra. U početku su plaćali 25 eura po putniku, sada 15 eura, ali imaju milion i po noćenja i zarađuju 88

miliona. Po putniku dobiju 31 euro PDV-a saopštio je Radulović i istakao da ako se ne uradi ništa po pitanju lou kost kompanija u narednih mjesec da ćemo imati tešku godinu u turizmu.

Izvršni direktor Montenegroerlajnza Živko Banjević kazao je da bi dovođenjem lou kost kompanija, nacionalni avio-prevoznik bio ugrožen.

MA nema ništa protiv dolaska lou kostera, ali sa destinacija gdje mi ne letimo. Ako lete sa istih destinacija, želimo iste uslove rekao je Banjević i dodao da je MA od 2005. godine dovezla 40 odsto putnika u Crnu Goru.

Direktor HTP Ulcinjska rivijera Mikan Zec smatra da se zakasnilo sa lou kost kompanijama za narednu godinu i dodao da se greba ponovo vratiti njemačkom tržištu.

Osim turizma, privrednici su ukazali i na problem sive ekonomije. Vlasnik Volija Dragan Bokan je kazao da nelojalna konkurencija u trgovini ne ispunjava ni minimum obaveza prema radnicima.

Sa sastanka u PKCG Zakonsko poslovanje u trgovini postaje nerentabilno, a povećavanje obaveza prema radnicima stvara prednost nelojalnoj konkurenciji, a otežava poslovanje kompanija koje posluju po zakonu naveo je Bokan.

Član menadžmenta Vektre Mongenegro Milić Popović je kazao da porezi na sjeveru ne bi trebalo da budu kao u razvijenim djelovima zemlje, dok je direktor KIPS-a Risto Drakulović istakao da treba smanjiti naknade za komunalno opremanje zemljišta.

Predsjednik PKCG Velimir Mijušković je ukazao da je sporost rješavanja sudskih sporova problem na koji privreda odavno ukazuje.

Legalizovati 100 hiljada objekata

Vlasnik kompanije „Čelebić” Tomo Čelebić istakao je da je za unapređenje poslovnog ambijenta potrebna legalizacija 100 hiljada nelegalno sagrađenih objekata, kao i poboljšanje obrazovanja.

Akcenat treba staviti na osnovno i srednje obrazovanje, praktičnu nastavu i usmjeravanje ka djelatnostima koje su deficitarne rekao je Čelebić.

Plata bez poreza biće krivično djelo

Isplaćivanje zarada bez poreza i doprinosa biće krivično djelo, kazao je ministar finansija Radoje Žugić. On je najavio da će Vlada do kraja godine usvojiti set od sedam mjera za dinamiziranje ekonomije.

– Izmijenićemo krivični zakonik u tom dijelu. Planiraćemo podzakonski akt, kojim ćemo dozvoliti odlaganje poreza, odnosno reprogram, firmama koje su solventne, ali će morati da garantuju kolateralom. Neki kažu da je ta izmjena rigidna rekao je Žugić.

Mjere će, kako je naveo, biti podsticajne za razvojne projekte u poljoprivredi i energetici.

– Uvešćemo nove terete na alkohol, duvan, igre na sreću i sivu ekonomiju, a smanjićemo krizni porez rekao je Žugić.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *