Turci zakupili Gornji Ibar

Vlada je na jučerašnjoj sjednici odobrila davanje u zakup pogona „Gornjeg Ibra“, lamelirnicu sa magacinom i sušarom, pilanu, panele i kotlarnicu, ukupne površine 72,6 hiljada kvadrata turskoj kompaniji Sancakli. Taje firma, kako se navodi u informaciji kojaje usvojena najučerašnjoj sjednici Vlade, iskazala namjeru da rekonstruiše te pogone i u prvoj godini zaposli najmanje 75 radnika.

Kako Zakon o državnoj imovini definiše da se sredstva ostvarena prodajom državne imovine koriste za realizaciju strukturnih reformi, otvaranje radnih mjesta, ulaganje u infrastrukturu i druge kapitalne investicije od interesa za Crnu Goru, Ministarstvo finansija je mišljenja da sredstva ostvarena predmetnom valorizacijom treba da predstavljaju prihod budžeta Crne Gore ističe se u informaciji.

Vlada i ,,Gornji Ibar“ u stečaju zaključili su ugovor o kupoprodaji dijela imovine firme. Donesena je i odluka da i dalje važe garancije Ministarstva finansija izdate Universal Capital banci za kredit kod Evropske investicione banke. Te su garancije obezbijeđene sa mjenicama i mjeničnim ovlašćenjima First Financial banke, koja je promijenila ime u Universal Capital Bank AD Podgorica. Nakon vlasničkih promjena pomenuta banka je pravni nasljednik svih prava i obaveza FF banke, navodi se u informaciji.

Ministarstvo finansija i EIB su zaključili su 2009. godine ugovor o garanciji, kojim je Vlada garantovala za kreditne aranžmane između EIB i komercijalnih banaka u Crnoj Gori u iznosu do 90 miliona eura.

Imenovanja

Marija Radenović imenovana je za generalnu direktoricu za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći u Ministarstvu finansija.

Za generalnu direktorku za imovinsko-pravne poslove postavljena je Ana Cerović, a za generalnog direktora za poreski i carinski sistem Novo Radović. Oboje su do sada bili v.d.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

3 KOMENTARI

  1. Hvala bogu da je nešto krenulo u tim Rožajama…… Da je prekinut pogubni period nazadovanja te sredine i perid presednikovanja Nusreta Kalača i njegove klike….

  2. Dobro je što je Vlada (DPS) donijela odluku o Gornjrm Ibru i pokazala da nije DPS i Nusret Kalač i njegova nesposobna lokalana uprava koja je uništila Rožaje , isto. DPS podržava projekte razvoja Rožaja, kojih u Nusretovo vrijeme nije bilo, našta je mnogo puta ukazano.

  3. Nije bilo projekata razvoja Rožaja, ali je bilo ,,projekata” uništavanja privrede rožaja. To su sve bili Nusretovi kadrovi na čelu sa njime….
    On je svoje ,,projekte” realizovao u Tutin…. ha..ha… vrlo neiživljen….ha…ha….

Leave a Reply

Your email address will not be published.