Ruska centralna banka diže kamatnu stopu dok rublja pada

Dodajte komentar

Centralna banka Rusije (CBR) podigla je referentnu kamatnu stopu za 100 baznih poena u četvrtak u nastojanju da podrži svoju valutu, koja je u 2014. pala preko 65 odsto u odnosu na dolar.

Ruska rublja dosegla je najniži nivo (55,46) u odnosu na američki dolar nakon objavljivanja ove odluke CBR. Centralna banka podigla je svoju ključnu kamatnu stopu na 10,5 odsto.

Ekonomski rast u zemlji će biti blizu nule u 2015-16, prema izveptaju CBR, a inflacija bi mogla dostići 10 odsto u prva tri mjeseca 2015. godine, čime bi bio pojačan pritisak na ruske potrošače. Pad vrijednosti ruske valute dešava se u trenucima oštrog pada vrijednosti nafte – ruskog glavnog izvora prihoda u izvozu.

CBR je tokom čitave godine mijenjala iznos referentne kamatne stope u pokušaju da ojača ekonomiju zemlje, koja se uz pad vrijednosti nafte bori i sa nametnutim sankcijama Zapada.

Dok raste zabrinutost o snazi ruske privrede, Svjetska banka je revidirala prognozu za rast ekonomije Rusije za 2015/16. SB sada predviđa da će se ruska privreda smanjiti za 0,7 odsto u 2015. godini, zbog kontinuirane nestabilnosti cijena nafte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *