Prihodi Petrola do 2017. rastu na 4,5 milijarde eura

Dodajte komentar
Slovenačka energetska grupa Petrol potvrdila je strateški plan poslovanja u idućih pet godina prema kojem će prihode, koji će ove godine iznositi 4 milijarde eura, do 2019. godine povećati na 4,5 milijarde eura.

U istom razdoblju planirano je i povećanje čiste dobiti s 60 miliona eura u ovoj, na 79 miliona u 2019. godini. Samo polovinu ostvarene dobiti u ovoj godini je Petrol, po prihodima najveća slovenačka kompanija, ostvario prodajom naftnih derivata u Sloveniji. Prodaja na njegovim slovennačkim pumpama pada zbog niže cijene goriva u susjednim zemljama, uslijed sadašnje politike trošarina na goriva u Sloveniji, dok je prodaja na pumpama u regiji, poput onih u Hrvatskoj i BiH bila dobra.
Kompanija posjeduje 477 benzinska servisa, od čega polovicu u Sloveniji.

Petrol je u projekciji poslovanja do 2019. snizio dosadašnja očekivanja od prihoda iz prodaje naftnih derivata i zemnog plina, ali u tom razdoblju računa na povećanje prodaje električne energije za 20 posto te na rast prodaje toplotne energije, piše ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

U idućoj godini Petrol ne računa na povećanje prodaje naftnih derivata koja će ostati na ovogodišnjem nivou , ali predviđa da će mu zbog nižih cijena nafte na svjetskim berzama prihodi pasti za oko 200 miliona eura, navodi list u svom poslovnom prilogu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *