MTrading: Nastavak jačanja dolara očekuje 79% špekulanata!

Dodajte komentar

S obzirom na to da je praćenje velikihaktera na tržištu – koji često imaju više informacija od prosječnog investitora -jedna od najboljih strategija investiranja na finansijskim tržištima, vrlo je korisno znati što konkretnooni kupuju i prodaju i kakva kretanja očekuju u budućnosti.

Kad je u pitanju trgovanje valutama, ne postoji način da se obuhvate sve transakcije jer se valutama, za razliku od akcija, ne trguje na jednoj berzi na kojoj su vidljive sve transakcije. No to ne znači da se ne može doći do informacija koju valutu kupuju i prodaju velike banke, fondovi i ostali institucionalni investitori.

Investitori koji trguju futures ugovorima na robnoj berzi u Chicagu dužni su svoje naloge (pozicije) prijavitiregulatornom tijelu koje nadzire rad berze. Trgovanje valutama putem futures ugovora nije jedini način trgovanja valutama, no budući da sefuturesima na valute svakodnevno ostvaruje iznimno velik promet, informacije s ovog tržišta dobar su pokazatelj cjelokupne situacije na globalnom valutnom tržištu.

CFTC (CommodityFuturesTradingCommission) – američko tijelo zaduženo za nadzor nad trgovanjem robnim futures ugovorima – jednom nedjeljno objavljuje javno dostupno izvješće u kojem su uvijek prikazane pozicije komercijalnih i nekomercijalnih aktera na tržištu. Pod komercijalnim akterima misli se na različite kompanije koje trguju ne radi direktnog ostvarivanja profita na tome, već da bi hedžirali (osigurali) neke svoje druge pozicije. To su npr. banke i razni fondovi. Nekomercijalni akteri su oni koji trguju s ciljem ostvarivanja profita (špekulanti). Komercijalni akterikupuju i prodaju valute radi zaštite od rizika pa nisu osjetljivi na momentalni kurs neke valute, a stoga nisu ni interesantni za ovu analizu. Mnogo više možemo saznati iz podataka o pozicijama nekomercijalnih investitora (špekulanata) koji kupuju i prodaju valute s ciljem ostvarivanja profita pri promjenama cijena.

Iz  posljednjeg izvješća vidljivo je da većina velikih špekulanata i dalje očekuje jačanje američkog dolara u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute.Špekulanti trenutno na valutnom paru EUR/USD imaju otvoreno 8,8 milijardi dolara kupovnih pozicija i čak 33 milijarde dolara prodajnih pozicija. To pokazuje da mnogo više špekulanata očekuje nastavak slabljenja eura i jačanja dolara.

U tabeli su navedeni procenti kupovnih i prodajnih naloga na pojedinim valutama:

Odnos kupovnih i prodajnih pozicija u skladu je s fundamentalnom analizom valutnog tržišta po kojoj bi američki dolar dugoročno trebao još ojačati u odnosu na sve ostale valute. Analitičari MTradingatakođer smatraju da će dolar dugoročno nastaviti jačati kao što su prognozirali u gotovo svim analizama ove godine. No smatraju da bi nakon velikog trenda jačanja dolara privremeno moglo doći do korekcije od nekoliko procenata koja bi, ukoliko se dogodi, mogla omogućiti kupnju dolara po povoljnijoj cijeni.

Analizu pripremio:

MTrading

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *