Kako izazvati interes poslodavca na razgovoru za posao?

Dodajte komentar

Intervju za posao pruža vam priliku da poslodavcima pokažete po čemu se razlikujete od svih ostalih kandidata. To je jedinstvena šansa da pokažete kako vas iskustvo, kvalifikacije, vještine, kao i karakter, razlikuju od drugih.

Sa stajališta poslodavca, intervju je prilika da odredi kako se uklapate na ponuđeno radno mjesto. U principu, poslodavci odabiraju  one koji su na njih ostavili snažan pozitivan utisak. Ako uspijete izazvati interes poslodavca, velike su šanse da ćete dobiti posao.

Donosimo nekoliko savjeta kako to postići:

Pripremite zanimljiva pitanja

Prije intervjua pripremite pitanja koja ćete postaviti poslodavcu. Pritom biste trebali izbjegavati klišeje kojima će neki od kandidata sigurno pribjeći. Promijenite, na primjer, tok razgovora tako da poslodavcu postavite pitanja o njegovom iskustvu i karijeri te planovima za budućnost kompanije.

Govor tijela

Ako želite da izazovete interes poslodavca, definitivno morate pripaziti na govor tijela, budući da to utiče na način na koji vas okolina percipira. Ako želite ostaviti pozitivan utisak, koristite ruke prilikom objašnjavanja, neka vam ramena budu opuštena i povremeno kopirajte položaje tijela poslodavca.

Ispričajte priču

Nemojte samo odgovarati na postavljena pitanja – ispričajte priču koja će reći nešto o vašem iskustvu i vještinama.

Nemojte samo vi pričati

Većina ljudi voli pričati o sebi, stoga je velika šansa da će se poslodavcu svidjeti što postavljate pitanja. Naravno, pripazite da ne ispadne kako zabadate nos gdje mu nije mjesto. Pokušajte poslodavca uključiti u pozitivan razgovor na temu koju smatrate zanimljivom.

Izrazite svoj stil

Iako postoji dress code za poslovne intervjue, nema ništa loše u tome da pokažete malo kreativnosti. To će vam istovremeno pomoći da ostanete zapamćeni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *